Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mădălin Hodor: Nu poți înțelege ce s-a întâmplat la Mineriadă, dacă nu înțelegi ce s-a întâmplat la Revoluție

mineriada.jpg

Ion Iliescu, Petre Roman si Virgil Magureanu sunt acuzati de crime impotriva umanitatii in Dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, Petre Roman si Virgil Magureanu sunt acuzati de crime impotriva umanitatii in Dosarul Mineriadei

Redeschiderea dosarului mineriadei de Parchetul Militar a condus la găsirea, folosirea și publicarea  unor documente care nu au fost până acum accesibile publicului, spune la RFI Mădălin Hodor, istoric și consilier superior în cadrul Direcției de Investigații a CNSAS.

Guvernul României a hrănit și a îmbrăcat în iunie 1990 câteva mii de mineri, în timpul unor evenimente care au dus la moartea a șapte persoane și rănirea a peste 700 de oameni, se arată într-un document desecretizat după 27 de ani de Ministerul Apărării Naționale și publicat de PressOne.

Cu toate că prin adresele respective se observă valoarea obiectelor puse la dispoziția minerilor, dar și pagubele produse Ministerului Apărării suntem încă departe de o prezentare reală a tabloului din vara lui ’90 este de părere istoricul Mădălin Hodor.

El mai spune că redeschiderea dosarului mineriadei va permite ca în perioada următoare să avem acces la mai multe informații, dar și la clarificarea unor confuzii care au existat în ultimii 27 de ani în România.

Adresa de la MapN este un exemplu în acest sens și este de fapt partea a doua a poveștii. În rechizitoriul Parchetului Militar există o secvență care se referă la cazarea în capitală a minerilor, dar și a unor muncitori din diverse întreprinderi în unități militare aparținând MApN. Ei au fost cazați în timpul evenimentelor și după în cazărmile Regimentelor 1 și 2 Mecanizate.

Ascultați mai jos interviul acordat RFI de către Mădălin Hodor istoric și consilier superior în cadrul Direcției de Investigații a CNSAS: