Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu: Nici unire, nici integrare europeană fără un stat de drept funcțional și prosper

La Chișinău, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a venit cu precizări privind declarațiile făcute la Congresul formațiunii legate de unirea Republicii Moldova cu România. Asta după ce mai mulți unioniști s-au arătat indignați de afirmațiile politicianului de la Chișinău. ”Nu am spus că unirea din 1918 a fost impusă, ci că unirea astăzi nu poate fi impusă”, punctează Sandu.

Președintele Partidului Acțiunea și Solidaritate, Maia Sandu spune că ”din păcate, unii dintre unioniștii sinceri au auzit doar aceste reinterpretări tendențioase și s-au simțit ofensați”. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, liderul PAS a scris că unii, din rea voință, au reinterpretat mesajele de la Congres. ”Am spus că Uniunea Europeană nu va accepta în componența sa o țară profund coruptă, cu instituții total subordonate intereselor oligarhicecă pentru a ne apropia de România și Uniunea Europeană trebuie să facem puțină ordine. Am mai spus că unirea nu poate să se întâmple ca altă dată, adică ca în 1918, când a fost votată de Sfatul Țării. O asemenea decizie poate fi luată astăzi doar prin referendum”.

Pentru mine și pentru colegii din PAS contează toți oamenii. Fiecare om din Republica Moldova contează, fie că vrea reunirea cu România, fie că vrea în NATO, fie că vrea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică. Unirea este pentru mulți un vis, o speranță care face parte din conștiința lor. Un lucru demn de tot respectul”, se mai arată în mesajul liderului PAS.

În plus, Maia Sandu a reiterat că ”unirea poate fi făcută doar printr-un proces democratic, prin voința exprimată de majoritatea cetățenilor”. ”Nici unirea, nici integrarea europeană nu pot fi realizate până nu vom avea un stat de drept, funcțional și prosper, în care drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie îngrădite, în care vocea fiecărui cetățean să poată fi auzită. Iar proiectele comune în diverse domenii sunt concrete, realiste și pot fi făcute, dacă există voință”.

Despre proiecte comune cu România, în toate domeniile, vorbește programul politic al PAS: stimularea comerțului și investițiilor, asigurarea securității energetice prin interconectarea conductelor de gaze naturale și a rețelelor electrice la cele ale UE, armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar, rezolvarea unui șir de probleme ce țin de protecția mediului, promovarea turismului, promovarea energiei regenerabile, dezvoltarea proiectelor comune în domeniul educației și culturii”.

Printre cei care i-au adus critici dure liderului PAS după Congresul formațiunii este și Eugen Tomac, preşedintele executiv al Partidului Mișcarea Populară. Joi, într-o postare pe Facebook, politicianul a scris: ”A spune că Unirea de acum 100 de ani a fost impusă este o afirmație gravă, întrucât știm că alternativa de atunci era bolșevizarea Basarabiei”. A spune că opțiunea Unirii este nerealistă în condițiile în care doamna Sandu este cetățean al României este o afirmație care arată cum gândesc de fapt majoritatea politicienilor din R. Moldova. La București sunt unioniști, iar la Chișinău se caută toate argumentele posibile pentru a justifica existența statului creat de Iosif Visarionivici Stalin.

Potrivit lui Tomac, ”singura, dar absolut singura soluție pentru a le garanta un viitor sigur și european cetățenilor R. Moldova rămâne apropierea de România. De asemenea, Maia Sandu trebuie să știe și să nu uite că România nu are și nu a avut niciodată fascinația anexării de teritorii; alții sunt cei care ne-au ocupat și cu ei trebuie să luptăm. În rest, rămânem pe aceleași poziții împotriva vândutului și "fără-de-identitate" Dodon”, susține Eugen Tomac.

Ascultă aici corespondența din Chișinău
501