Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un referendum în Kurdistanul irakian nu este oportun – Casa Albă

kurdistan_2_iraq.jpg

Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției
Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției
Image source: 
RFI

Casa Albă cere renunțarea la referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat pentru 25 septembrie în ciuda opoziției Bagdadului, apreciind că acesta ar fi ”provocator” și ”destabilizator”.

Washingtonul își exprimă clar dezacordul, după votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian în favoarea organizării referendumului, reafirmând convingerea că această consultare ar fi un obstacol în lupta contra grupării teroriste Stat Islamic și pentru ”stabilizarea zonelor eliberate”. ”Chemăm guvernul regional kurd să renunțe la referendum, să înceapă un dialog serios cu Bagdadul”, declară administrația americană într-un comunicat în care subliniază disponibilitatea permanentă a SUA de a înlesni discuțiile dintre cele două părți.

Liderii irakieni consideră inițiativa referendumului contrară Constituției.

Această potențială consultare îngrijorează de asemenea puternic țările vecine, precum Turcia sau Iranul, care se tem că va încuraja aspirațiile separatiste ale minorităților lor kurde.

Amintim că Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak, în absența opoziției care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani.

Vicepreședintele Parlamentului Kurdistanului, care prezida ședința, a anunțat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma ”unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputați prezenți”.

În cursul săptămânii, marți, Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat împotriva organizării referendumului privind independența, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi. Acest vot, a precizat președintele parlamentului, ”îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios” cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.

Oficialii kurzi susțin că o victorie a taberei ”Da” nu va conduce la anunțarea imediată a independenței, ci le va permite să lanseze - de pe o poziție întărită - noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.