Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Londra – acord de securitate cu UE după Brexit

securitate_brexit.jpg

Următorul discurs important despre Brexit va fi susținut de Theresa May pe 22 septembrie
Următorul discurs important despre Brexit va fi susținut de Theresa May pe 22 septembrie
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul Regatului Unit ar vrea un acord de securitate cu Uniunea Europeană, pentru a putea continua după Brexit colaborarea în combaterea criminalității și a terorismului. Jurnaliștii agenției France Presse au văzut un comunicat difuzat duminică la Londra.

Un document de lucru pe aceeași temă care urmează să fie dat publicității luni. ”Un tratat ar furniza o bază legală pentru colaborarea în domeniile poliției, securității și dreptului penal după ieșirea noastră din Uniunea Europeană”, explică executivul britanic în comunicat. De asemenea, s-ar evita printr-un astfel de acord ”lacunele operaționale” după martie 2019, când urmează să aibă loc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Documentul de lucru de luni va urma unor puncte de vedere deja exprimate de Londra referitor la relațiile vamale cu Uniunea, la frontiera terestră dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord și la cooperarea în domeniul apărării. A rămas de clarificat în special poziția privind Europol, agenția europeană prin care statele membre ale Uniunii cooperează pentru lupta împotriva criminalității transnaționale și a terorismului.

”O cooperare internațională eficace este absolut crucială atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Uniunea Europeană, iar noi dorim să menținem securitatea cetățenilor noștri și să aducem infractorii în fața justiției”, spune David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, citat în comunicat. ”Avem deja un nivel aprofundat de colaborare cu UE în problemele de securitate și este în interesul nostru reciproc să găsim mijloacele de a îmbunătăți” această colaborare, a mai spus el.

Următorul discurs important despre Brexit va fi susținut de premierul britanic, Theresa May, pe 22 septembrie la Florența, cu trei zile înainte de începerea celei de-a patra runde de negocieri între UE și Regatul Unit, care va avea loc la Bruxelles.