Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belarus acceptă observatori străini la ZAPAD 2017

Lituania și Estonia susțin că exercițiul va mobiliza 100.000 de soldați

Autoritățile din Belarus anunță că au invitat reprezentanți din șapte țări din regiune, între care țările baltice, Polonia și Ucraina, să observe manevrele militare comune de anvergură cu Rusia care se desfășoară pe teritoriul său.

”Belarus a invitat reprezentanți ai Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Suediei, Norvegiei și Ucrainei ca observatori ai exercițiilor Zapad-2017 din 16-20 septembrie”, a declarat într-un comunicat Ministerul Apărării belarus. ”Doi reprezentanți ai fiecărei țări invitate au sosit la Minsk” pentru a observa manevrele începute joi și care urmează să se încheie la 20 septembrie, se precizează în document.

Circa 12.700 de militari belaruși și ruși urmează să fie desfășurați în Belarus în cadrul manevrelor Zapad-2017 (Vest-2017), potrivit Moscovei, dar Lituania și Estonia susțin că exercițiul va mobiliza de fapt 100.000 de soldați.

În comunicatul care anunță începerea manevrelor de joi, Ministerul Apărării subliniază că ele prezintă ”un caracter pur defensiv și că nu sunt îndreptate împotriva nici unei țări în mod special”. Dar această demonstrație de forță a armatei ruse constituie obiectul speculațiilor și temerilor din partea țărilor baltice, Ucrainei și Poloniei, unele dintre ele mergând până la suspiciunea că ea ar putea servi și pentru acoperirea unei invazii.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord invitase de câteva luni Moscova la ”transparență”, exprimându-și regretul că nu a fost invitată decât să trimită trei observatori în zilele rezervate ”vizitatorilor”. ”Aceste invitații sunt insuficiente față de transparența cerută de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, declarase la începutul lunii septembrie secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.