Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Iohannis pleacă la Adunarea Generală a ONU

iohannis_onu.jpg

Klaus Iohannis va pune accent pe importanţa unei ordini internaţionale bazată pe principii şi reguli
Klaus Iohannis va pune accent pe importanţa unei ordini internaţionale bazată pe principii şi reguli
Image source: 
RFI

De luni, preşedintele Klaus Iohannis va fi în SUA, pentru a participa la Adunarea Generală ONU. Şeful statului va rosti un discurs și va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump.

De asemenea, Klaus Iohannis va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, cu preşedintele Adunării Generale, precum şi cu omologi din alte state. Pe agendă figurează și întâlniri cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.

În discursul din plenul Adunării Generale, Klaus Iohannis va pune accent pe ”importanţa unei ordini internaţionale bazată pe principii şi reguli, pe statul de drept la nivel internaţional, pe nevoia întăririi ONU şi adaptării sale la provocările actuale şi va sublinia necesitatea unui răspuns eficient pentru principalele provocări la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

Totodată, în cadrul evenimentului privind Educaţia pentru Pace, organizat de România, cu participarea altor oficiali de rang înalt, preşedintele Iohannis va sublinia rolul pe care îl are educaţia inclusivă şi de calitate pentru toţi în prevenirea conflictelor, a radicalizării tinerilor şi a violenţei, în promovarea tinerilor ca actori esenţiali ai păcii, respectiv importanţa asigurării accesului la educaţie ca drept fundamental al omului şi a educaţiei ca factor de progres în societate, de natură să conducă la atingerea obiectivelor ONU.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de asemenea, la un eveniment organizat de Secretariatul ONU, dedicat lansării unui Raport care promovează egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei. În cadrul acestuia, preşedintele României va avea o intervenţie în calitatea sa de membru, alături de alţi nouă şefi de state şi de guverne, al primului grup la nivel înalt, iniţiat în 2015, care pledează pentru egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.

În contextul lansării recente a campaniei pentru ocuparea de către România a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în mandatul 2020-2021, preşedintele Klaus Iohannis va susţine în cadrul reuniunilor bilaterale şi multilaterale la care va participa importanţa atingerii acestui obiectiv al statului român şi principalele argumente care recomandă ţara noastră în această competiţie.