Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leonard Orban: Un preşedinte al Consiliului European ales direct de cetăţenii europeni nu s-ar justifica

leonard_orban_presedinte_consiliu_european_ales_direct.jpg

Preşedinte al UE, ales direct de către cetăţeni? (Sursa foto: pixabay)
Preşedinte al UE, ales direct de către cetăţeni? (Sursa foto: pixabay)

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, comentează la RFI ideea alegerii unui preşedinte al UE direct de către cetăţenii europeni, idee avansată de şeful CE, Jean-Claude Juncker, miercurea trecută în discursul despre starea Uniunii.

Leonard Orban spune că discursul lui Juncker a fost în ansamblu unul “foarte bun”, dar are rezerve faţă de ideea alegerii unui preşedinte al UE direct de către cetăţenii europeni: “Pot să mă refer la punctul meu de vedere personal. Nu ştiu de ce ar fi mai bine cu un singur preşedinte unificat al Consiliului European şi al Comisiei Europene comparativ cu situaţia actuală. Sunt instituţii şi Comisia Europeană şi Consiliul European cu o activitate extrem de intensă şi nu văd care ar fi beneficiul unificării acestei poziţii”.

Nu ar fi mai implicaţi cetăţenii europeni, prin alegerea directă a unui preşedinte al UE? “Ar putea fi făcută, de exemplu, pentru preşedintele Comisiei Europene, varianta care a fost utilizată şi la ultimele alegeri pentru Parlamentul European. Da, pentru preşedintele CE, din punctul meu de vedere, se justifică. Pentru preşedintele Consiliului European lucrurile sunt mai diferite şi părerea mea e că nu s-ar justifica o asemenea măsură”, spune consilierul prezidenţial, fost comisar european.

 
Leonard Orban, despre ideea alegerii unui preşedinte al UE direct de cetăţeni