Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune în Peninsula Coreană: Se întâlnesc șefii armatelor din zona Pacific

În ziua în care la New York debutează Adunarea Generală a ONU, la Seul în Coreea de Sud are loc Conferința șefilor armatelor din Pacific, care reunește șefi de stat major și comandanți de rang înalt din 29 de țări. Evenimentele se produc în contextul tenisunilor ridicate din peninsula coreană generate de exercițiile și testele nucleare efectuate de regimul de la Phenian. Tot luni, armata americană și cea sud-creană au efectuat exerciții militare de amploare.

Exercițiile militare americano-sudcoreene au avut loc în apropierea graniței cu Coreea de Nord și, ca de obicei, au scopul de a avertiza regimul de la Phenian că armata Seulului sprijinită de cea americană pot da rapid replica unui atac orchestrat de vecinul de la nord.

Exercițiile militare au constat în simulări de bombardare deasupra Peninsulei Coreene efectuate de Bombardiere tip B-1B şi avioane de vânătoare F-35 americane. Bombardierele au decolat de pe insula americană Guam, din Pacific, iar avioanele de vânătoare au venit din Japonia. La manevre au luat parte şi şase avioane de vânătoare sud-coreene, a precizat un oficial de la Seul. Avioanele "au lansat bombe pe poligonul Pilseung din Taebaek, provincia Gangwon, după care s-au întors la bazele lor".

Agenția sud-coreeană de presă Yonhap notează că este destul de neobișnuit ca avioanele să zboare în apropierea liniei de demarcație militară (MDL), care separă cele două Corei.

Concomitent cu exercițiile militare, o conferință a șefilor armatelor terestre din regiunea Indo-Asia-Pacific se deschide azi la Seul, în contextul intensificării tensiunilor din cauza programelor balistic și nuclear ale Coreei de Nord. Mai exact, este vorba de Conferința șefilor armatelor din Pacific (PACC), care are loc la fiecare doi ani, și care reunește șefi de stat major și comandanți de rang înalt din 29 de țări. Evenimentul este organizat de șeful armatei terestre sud-coreene Kim Yong-woo și de omologul său american Mark A. Milley.

În acest context, Coreea de Nord se află aproape în "stadiul final" de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a declarat azi Ministerul Apărării sud-coreean, citat de Yonhap. Într-un raport către Adunarea Națională (parlamentul unicameral sud-coreean), ministerul a apreciat că lansarea rachetei cu rază de acțiune intermediară (IRBM), efectuată vineri de Coreea de Nord, a vizat să demonstreze capacitatea acesteia de a lovi baze militare americane.

"Coreea de Nord este aproape în etapa finală de a obține capabilități ICBM", a avertizat ministerul în prezentarea sa. "Nordul își va continua provocările, cum ar fi teste nucleare și balistice, pentru a-și asigura capacitățile balistice. Centrul nuclear de la Punggye-ri este gata pentru un (nou) test", se menționează în raport.