Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Independența Kurdistanului ar duce la un scenariu tensionat ca în Crimeea (expert Orientul Mijlociu)

kurdzzzzz.jpg

Image source: 
AFP Photo/SAFIN HAMED

Ana Maria Luca, analist politic specializat în istoria Orientului Mijlociu, spune la RFI că există regiuni disputate între Erbil și Bagdad care accentuează tensiunea, mai mult s-ar putea ajunge ușor la un conflict armat. În condițiile în care Turcia și Iran au amenințat deja că vor invada Kurdistanul în cazul unui vot de independență statală.

Curtea Supremă de la Bagdad a ordonat suspendarea referendumului din 25 septembrie privind independența Kurdistanului irakian, până când va putea să se pronunțe asupra legalității acestuia.

De la votul  de săptămâna trecută din parlamentul regiunii autonome, care anunța consultarea pentru autodeterminare,  au existat numeroase reacții de împotrivire inclusiv din partea Washingtonului.

Cu toate că armata kurdă a fost singura forță care a luptat în mod deschis de la început cu jihadiștii Stat Islamic, eventuala independență a Kurdistanului și un vot în acest sens ar crea haos în regiune, este de părere Ana Maria Luca analist politic specializat în istoria Orientului Mijlociu.

473