Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina se apără de propaganda rusă, dar atacă toate etniile prin noua lege a educației(analist)

1_verhovna_rada_ukrayini_vadim_chuprina_c.jpg

Rada Supremă a Ucrainei
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Ucraina a mai făcut un pas înspre adoptarea unei legi a educației care creează tensiune în rândul grupurilor etnice. Președintele Radei Supreme a Ucrainei a semnat marți controversatul proiect, votat în prealabil în Parlament, care limitează dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă

Măsura aceasta e venită într-o stare de război, iar autoritățile de la Kiev încearcă să se apere astfel de propaganda rusă, a explicat la RFI politologul de origine română Serghei Hacman.  El spune totuși că această lege este o greșeală care atacă toate comunitățile etnice și îndepărtează Ucraina de Uniunea Europeană.

Plenul reunit al Parlamentului român va adopta, miercuri, o declaraţie referitoare la noua lege a educaţiei din Ucraina care limitează dreptul minorităţilor naţionale de a studia în limba maternă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei să nu promulge acest act normativ.

O reacție mai promptă a venit din partea Parlamentului Ungariei care a și adoptat marți în unanimitate un decret susținut de cinci partide care condamnă "ilicita lege a educației din Ucraina" și cere adoptarea de măsuri împotriva acesteia.