Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert moldovean:”Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, foarte puternic politizat”

La Chișinău, la 19 noiembrie va fi organizat un plebiscit local pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia Electorală Centrală, după ce Consiliul Municipal Chișinău a stabilit că referendumul va avea loc în această zi. 

Partidul Liberal a criticat dur decizia consilierilor municipali și a contestat-o în instanța de judecată.

 ”Referendumul este foarte puternic politizat. Atât socialiștii, principalii susținători, cât și liberalii, unicii apărători ai primarului, au pășit în subiecte care nu au nimic în comun cu problemele municipiului Chișinău", spune la RFI, comentatorul politic, Dionis Cenușă.

Deși socialiștii au pornit de la cazurile de corupție în administrarea patrimoniului public (în particular, terenuri publice), miza lor din totdeauna pentru referendum este una strict politică – preluarea conducerii municipiului Chișinău. Pe de altă parte, liberalii apelează la retorica electorală folosită la toate alegerile locale și anume mobilizarea electoratului pentru apărarea capitalei de forțele pro-ruse. Prin urmare, în final, vorbim despre un referendum în care vor fi disputate în primul rând interese politice și doar după, cele publice”, afirmă expertul de la Chișinău

În opinia comentatorului, ”Dorin Chirtoacă are nevoie de peste 160 mii de voturi pentru a câștiga referendumul, lucru care este puțin probabil, ținând cont că liberalii sunt practic singuri în fața forțelor mobilizate în jurul socialiștilor”. ”Locuitorii Chișinăului se confruntă cu administrarea proastă a orașului, în care problemele s-au acumulat inclusiv în perioada lui Chirtoacă. Dacă edilul ar fi renunțat la agenda politică și s-ar fi dedicat agendei municipale, atunci probabil nu s-ar fi ajuns la acest referendum în general”, consideră Dionis Cenușă.

Între timp, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu susține că decizia CEC privind organizarea plebiscitului la Chișinău este una politică. „O dată ce hotărârea aleșilor locali a fost contestată, CEC era obligat să nu examineze numirea datei desfășurării referendumului, până la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională cerând declararea art. 177, alin. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional. Comisia Electorală Centrală nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării (PD)”, mai spune liderul PL.

În plus, Mihai Ghimpu a cerut ajutorul locuitorilor capitalei ”pentru a opri acest referendum ilegal îndreptat împotriva lui Dorin Chirtoacă, pentru a opri risipa banilor publici și pentru a pune capăt ilegalităților puse la cale de socialiști și susținute tacit de democrați și de cei din partidul lui Leancă”, afirmă Ghimpu.

Aflat în arest la domiciliu, Dorin Chirtoacă a venit cu o reacție privind organizarea referendumului. ”Se pare că socialiștii și ceilalți, în ultimii doi ani au avut nevoie numai de scandal, folosindu-se de referendum pentru a-și justifica acțiunile, "nu facem nimic și blocăm tot". ”Vedem că de când l-au obținut, au luat apă în gură. Sau deja nu mai sunt bucuroși că vor avea referendum de teama ca îl vor pierde și atunci vor trebui să-și dea ei demisia”, a scris Chirtoacă pe Facebook.

Amintim că, în luna iulie, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Chișinău, după ce la 25 mai a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi Centrul Național Anticorupție (CNA). El este suspectat de trafic de influență și corupere pasivă, în dosarul parcărilor cu plată. Edilul a fost plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, iar la scurt timp - în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă riscă până la șapte ani de detenție.

Între timp, CNA a anunţat că edilul este cercetat penal într-un nou dosar. Potrivit portalului anticorupție.md, de această dată primarul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei (cca 3 mil. euro) pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.