Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul pregătește Marea Comasare și modificări la companiile de stat. Expert: Se împarte tortul

Guvernul va prezenta în foarte scurt timp o variantă de comasare a unor instituții din teritoriu, a transmis președintele PSD Liviu Dragnea, în timpul unei emisiuni televizate. Scopul, susține liderul social democrat, fără a da detalii suplimentare, este eficientizarea activității și nicidecum renunțarea la personal. 
Totodată, executivul ar putea modifica felul în care sunt numiți șefii companiilor de stat (la acest moment pe baza principiilor guvernanței corporative), pentru că, mai spune Liviu Dragnea, acolo ajung șefi care apoi nu mai pot fi dați afară, indiferent de performanțele pe care le obțin.  

 

Un prim pas a fost făcut chiar ieri: Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților a aprobat un amendament care va lăsa la latitudinea guvernului decizia referitoare la aplicarea guvernanței corporative într-o companie sau alta.

Deciziile privind  administrația publică ar trebui luate numai după analize temeinice. Altfel există mereu riscul ca modificările să fie făcute în scopuri strict politice, pentru câștigul celor aflați la putere, atrage atenția la RFI Septimius Pârvu, de la Expertforum.

...despre comasare: 

"Ar trebui să vedem exact care este situația. Ar trebui să vedem exact la ce ministere se referă, dacă se referă numai la ministere. Trebuie să vedem care este eficiența. Se tot discută de faptul că avem prea mulți angajați în sectorul public, dar trebuie să vedem dacă tăierile chiar sunt din zone esențiale. Dacă acest lucru ar ajuta de exemplu la eficientizarea sistemului birocratic, ar fi, evident, o măsură bună. Dar pe de altă parte trebuie să ne gândim foarte serios în ce măsură o reformă nu este legată și de anumite mecanisme clientelare, aș zice. De fiecare dată după alegeri instituțiile se schimbă, se schimbă numele, se împart între ei...pentru a oferi posturi persoanelor apropiate de partide. Trebuie să vedem dacă nu cumva și această reformă sau cum vreți să-i ziceți nu are un scop tot în acest sens: de a acapara sistemul administrativ într-un scop politic. "

....despre renunțarea la guvernanța corporativă:

"Revenim la o situația în care nu există un control adevărat asupra modului în care se numesc managerii. Un proces politizat în care partidele politice practic își împart aceste companii. O sa ajungem cu niște coloși care funcționează ineficient și în care lucrurile se întâmplă netransparent. Așadar o să ajungem într-o situație în care partidele își împart un tort și fiecare se îndoapă din el. "

Ascultă AICI interviul integral: