Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Asasinarea lui Armand Călinescu, relatată de regele Carol al II-lea

armand_calinescu.jpg

Sursa imaginii: 
Arhiva Rador / Public domain

În ziua de 21 septembrie 1939 s-a scris o pagină neagră în cartea de istorie a României. Este vorba despre asasinarea prim-ministrului de atunci, Armand Călinescu, în Bucureşti, în plină stradă, în miezul zilei. Aflaţi cum relatează evenimentul Regele Carol al II-lea, în jurnalul său, la rubrica Pagina de Istorie.

Asasinarea lui Armand Călinescu este strâns legată de mişcarea legionară din România anilor ’30. După conflictul dintre Nicolae Iorga şi Corneliu Zelea Condreau şi arestarea şi condamnarea la închisoare a liderului legionar, evenimentele au avut loc pe principiul bulgărelui de zăpadă. Violenţele dintre cele două părţi, legionarii şi autortităţile statului român de atunci, au escaladat când Zelea Codreanu şi alţi 13 legionari, printre care se afla şi asasinul lui I.G.Duca, au fost omorâţi, în pădurea din Tâncăbeşti, sub pretextul că ar fi încercat să evadeze. În acea vreme, Armand Călinescu era ministru de Interne. Represiunea împotriva legionarilor i-a adus moartea lui Călinescu, aşa cum s-a întâmplat şi cu I.G. Duca, cu 6 ani mai devreme, dar şi cu istoricul Nicolae Iorga, un an mai târziu, toţi omorâţi de legionari, care considerau că asasinatul politic este o armă legitimă.

Asasinarea lui Armand Călinescu a zguduit societatea românească de atunci. Iată cum a relatat cele petrecute în 21 septembrie 1939, regele Carol al II-lea, în jurnalul său:

După 6 ani, nu mă aşteptam să trebuiesc să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. Întorcându-se acasă pe prelungirea Ştirbei Vodă, maşina lui a fost tamponată de o alta din spate şi, în acelaşi timp, i-a ieşit înainte o căruţă care s-a desfăcut în două. Mare imprudenţă, a oprit maşina, şi el, cu agentul său, a voit să se dea jos să vază ce s-a întâmplat şi, în acel moment, asasinii din maşina din spate s-au dat jos şi au tras asupra lui. Au fost omorâţi instantaneu, el şi agentul. Iată faptele”, scria regele Carol al II-lea, în jurnalul său.

Tot el menţiona că legionarii au mers la Casa Radio, au întrerupt emisiunea şi au anunţat pe post că l-au asasinat pe premier. Regele Carol al II-lea mai nota în jurnalul său: “Pierderea aceasta a preşedintelui de Consiliu (n.red. premier), Armand Călinescu, este ireparabilă. N-am găsit la noi în ţară cineva care să fi corespuns mai bine misiunei cu care fusese însărcinat. Pentru mine personal, este o pierdere de neînlocuit. Puteam să fiu liniştit cu el. Era energic, capabil, spirit politic clar, care vedea departe şi lua măsuri potrivite situaţiilor. Pe lângă aceasta, îmi va aduce nesfâşite complicaţii politice, atât interne, cât şi externe. Înlocuirea lui va fi o probemă din cele mai grele şi delicate”, notase regele atunci. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 21 septembrie 2017