Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac terorist în metroul londonez: cinci arestați, unul eliberat

yahiah_farouk.jpg

Yahyah Farroukh
Yahyah Farroukh a fost eliberat de poliție fără niciun fel de acuzație
Image source: 
http://news.sky.com

La aproape o săptămână după atentatul terorist de la metroul din Londra poliția anchetează cinci suspecți în stare de arest, în timp ce un al șaselea a fost eliberat fără niciun fel de acuzație. Poliția nu a dat multe detalii, dar cel puțin trei dintre suspecți sunt msulmani.  

Yahyah Farroukh, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat sâmbăta trecută în vestul Londrei și joi a fost scos din cauză de poliția metropolitană a Londrei.

El este refugiat sirian venit în Marea Britanie acum patru ani și pe pagina sa de Facebook indică Damasc ca orașul său natal.

Un prieten de-al său declara cotidianului Times că Farroukh a venit inițial pe o ambarcațiune din Egipt în Italia în 2013 de unde a ajuns în Franța la Calais în tabăra ilegală de refugiați numită "jungla", iar de acolo a reușit să ajungă în Marea Britanie ascunzându-se într-un camion.

Prietenul său susține că studiază engleza și matematica la Londra și că ar dori să urmeze un curs de inginerie aviatică. 

El a fost arestat cam în același timp cu un alt tânăr de 18 ani, care încerca să fugă prin portul Dover. Potrivit relatărilor, acesta este irakian și ar fi venit în Marea Britanie acum trei ani după moartea ambilor părinți.

Acest tânăr și Farroukh au fost la un moment dat plasați la familia Jones, dintr-o suburbie a Londrei, familie decorată de Regina Elisabeta a II-a pentru serviciile aduse ca părinți adoptivi temporari. 

Cel mai recent arestat pentru atentatul din metroul din stația Parsons Green este un tânăr e 17 ani care a fost ridicat de poliție din sudul Londrei.

Vecinii au declarat presei că imobilul de unde a fost arestat era ocupat de tineri, fiind un fel de instituție de re-educare. 

Arestări în Țara Galilor

Ceilalți trei suspecți au fost arestați de poliție în Țara Galilor la Newport, un bărbat de 25 de ani, pe nume Mahdi Ramidi și alți doi nenumiți în vârstă de 48 și 30 de ani.

Mahdi RamidiMahdi Ramidi este descris de prieteni drept kurd iranian, pașnic și prietenos (foto The Times)

Ramidi, supranumit și Bilal, a fost descris de vecini și prieteni ca fiind de profesie zugrav, care a locuit în zonă cel puțin din 2011 și ar fi de origine din Kurdistanul iranian.

Cei ce-l cunosc au declarat presei că sunt foarte surprinși de arestare, spunând că Ramidi este un om extrem de pașnic și prietenos, care chiar ar fi condamnat terorismul față de alte persoane.

Atentatul din 15 septembrie a făcut 30 de răniți, majoritatea prin arsuri, dispozitivul folosit fiind o bombă artizanală conținând triperoxid de triacetonă, cunoscut și sub numele de Mama lui Satan.

Bomba nu a detonat însă, ci doar a luat foc în momentul în care trenul de metrou intra în stația Parsons Green.

Atacul a fost revendicat de organizația auto-intitulată Statul Islamic, dar acest lucru se întâmplă de fiecare dată când au loc astfel de atentate.

Atentatul terorist de la Parsons Green a fost al cincilea de acest fel în 2017 în Marea Britanie, însă este primul care nu a făcut niciun mort.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ