Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita în Ucraina

presedinte_klaus_iohannis_anulat_vizita_ucraina.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis critică legea educaţiei din Ucraina (Sursa foto: site Preşedinţie)
Preşedintele Klaus Iohannis critică legea educaţiei din Ucraina (Sursa foto: site Preşedinţie)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi la New York că în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limbile minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita programată în luna octombrie la Kiev.

Klaus Iohannis critică legea educaţiei din Ucraina: “Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care fără să anunţe partenerii şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost de fapt să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă”.

“În consecinţă, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina şi am contramandat şi primirea preşedintelui Parlamentului, care se anunţase pentru sfârşitul lui septembrie la mine, dând altfel semnale diplomatice extrem de puternice. Amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic extrem, extrem de dur”, declară şeful statului.

“Întâmplarea a făcut că l-am întâlnit pe preşedintele Poroşenko pe holurile ONU şi normal că ne-am salutat şi i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus şi direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educaţiei şi că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluţie, în condiţiile în care domnia sa avut o abordare, cel puţin faţă de mine, foarte deschisă, când a venit vorba despre românii din Ucraina. Deci, am transmis această abordare pe care o am şi pe căi diplomatice şi iată şi direct preşedintelui Poroşenko. Şi-a continuat drumul foarte îngândurat şi sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina perspectiva totuşi să-şi continue învăţământul în limba română”, afirmă Klaus Iohannis.

Noua lege a educaţiei din Ucraina, care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko, prevede înlocuirea materiilor care se predau în limbile minorităţilor naţionale cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare. De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027, în clasele superioare (9-12).

Parlamentul României a adoptat miercuri în plenul reunit, cu unanimitate de voturi, o declaraţie prin care solicită autorităţilor de la Kiev soluţionarea rapidă a situaţiei privind noua lege a educaţiei.

În Ucraina locuiesc peste 400 de mii de etnici români.