Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Niculae Bădălău (PSD), la RFI: Luni discutăm cazul Shhaideh-Plumb. Suntem îngrijoraţi

niculae_badalau

Sursa foto: Facebook/Niculae Bădălău

Conducerea PSD va discuta luni despre cazul vicepremierului Sevil Shhaideh şi ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, anunţă la RFI preşedintele executiv al formaţiunii, Niculae Bădălău.

“Privim cu îngrijorare. Luni vom avea o discuţie la partid, în cadrul Biroului Permanent, în care vom analiza cu atenţie absolut toate datele”, spune Niculae Bădălău.

S-ar impune demisia celor doi miniştri? “Încă o dată, decizia este una politică şi se va lua în cadrul Biroului Permanent. Vom avea toate datele, deocamdată n-avem toate datele şi în urma unei discuţii, pentru că suntem un partid democratic, vom lua decizia”, declară el.

 

Shhaideh şi Plumb, “doi miniştri serioşi”

 

Există şi varianta ca PSD să le recomande celor două să ia o anumită decizie? “Da, există decizia, dar în acelaşi timp, aşa cum le cunosc eu şi pe doamna ministru Plumb şi pe doamna vicepremier Shhaideh, sunt nişte oameni, nişte miniştri extrem de serioşi, cu putere de muncă şi care au făcut extrem de multe lucruri bune. Asta-i şi cauza pentru care mă miră această acţiune, am rămas total surprins, fiind unul din miniştrii cei mai buni ai Cabinetului, cu o experienţă îndelungată. Nu uitaţi că doamna Plumb e la al treilea mandat de ministru, dacă nu mă înşel, doamna Shhaideh la al doilea mandat, secretar de stat, ministru în Guvernul Grindeanu, ministru în Guvernul Tudose, deci cu o experienţă vastă. Asta-i şi cauza pentru care am îndoieli vizavi de un act administrativ, pentru că am înţeles că despre asta-i vorba, că ar fi făcut greşeli pe un act administrativ”, afirmă Niculae Bădălău.

El precizează că “discuţia este pe două acte administrative, întocmite acum patru ani. La experienţa dânselor, eu sunt convins că au avut motivare şi au respectat procedurile corecte, pentru că-s doi miniştri foarte buni, cu experienţă vastă. Nu cred că cineva s-a hazardat într-un act administrativ, într-o Hotărâre de Guvern, să o dea total în contradicţie cu legea”.

“Eu nu pot să spun dacă-s vinovate sau nevinovate, dar ţinând cont de experienţa dânselor, am convingerea că dânsele n-au întocmit… dacă era un ministru la primul mandat, care n-avea experienţă, gândeam, dar ţinând cont de experienţa dânselor, sunt convins că documentele au fost întocmite corect. E părerea mea. Acum, nimeni nu poate să spună vinovat sau nevinovat decât un judecător”, declară liderul PSD.

 

Contextul

 

Sevil Shhaideh este urmărită penal într-un dosar vizând transferul ilegal al unei părţi a insulei Belina şi braţului Pavel din proprietatea statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Ulterior, părţile respective au fost închiriate ilegal unei firme private.

În cazul Rovanei Plumb, DNA cere avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în acelaşi dosar. La data comiterii faptelor, Plumb era ministrul Mediului.