Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mizele alegerilor de duminică din Germania

mize_alegeri_duminica_germania.jpg

Candidatul socialist la alegerile din Germania, Martin Schulz (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Candidatul socialist la alegerile din Germania, Martin Schulz (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Alegerile de duminică din Germania ar putea avea consecinţe interne, dar şi internaţionale majore.

Marea întrebare, atât pentru germani, cât şi pentru ceilalţi membri ai Uniunii Europene, este cum vor fi distribuite locurile în Bundestag, după alegerile de duminică din Germania.

Răspunsul va determina nu doar posibilele combinaţii de partide care vor forma coaliţia de guvernare, ci va da şi direcţia reformelor ce vor fi aplicate în viitor blocului comunitar, potrivit Mediafax.

Alegerile vor avea probabil ca rezultat unul dintre cele mai fragmentate parlamente pe care le-a avut Germania în ultimele decenii.

Conservatorii şi socialiştii vor încerca să evite reînnoirea actualei coaliţii de guvernare. Asta înseamnă că formaţiunile mai mici vor avea un rol important în formarea noului Executiv.

Structura ideologică a noii administraţii va influenţa negocierile pentru reformarea Uniunii Europene.

În ultimii patru ani, Germania a fost guvernată de o coaliţie formată din conservatorii cancelarei Angela Merkel şi socialiştii fostului preşedinte al Parlamentului  European, Martin Schulz.

Deşi cele două formaţiuni au reuşit să lucreze împreună, politicile şi viziunile lor diferă. Ambele partide vor căuta să încheie înţelegeri cu grupările mai mici de pe scena politică.

În Germania există un risc minor ca viitorul Guvern să includă şi reprezentanţi naţionalişti sau eurosceptici. Alternativa pentru Germania ar putea obţine câteva mandate în Bundestag, dar cele mai multe partide vor refuza probabil să colaboreze cu această grupare de extrema dreaptă.