Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Germania: Partidul Angelei Merkel, câștigător, extrema dreaptă devine a treia forță politică

merkel.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câștigat alegerile legislative desfășurate duminică în Germania, obținând conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne procente cuprinse între 32,5% și 33,5%, cu circa 12 procente în fața social-democraților care au înregistrat un record negativ (20-21%). Extrema dreaptă devine a treia forță politică, fiind cotată în aceste sondaje cu circa 13% din voturi.

UPDATE: Conservatorii din CDU/CSU, partidul Angelei Merkel, au obţinut 32, 5 la sută din voturi în urma alegerilor parlamentare din Germania, în timp ce social democraţii lui Martin Schulz au 20 la sută, iar partidul de extremă-dreapaă AfD este cotat cu 13.5 la sută, conform exit-poll-urilor de la ora locală 18.00, publicate de ARD.

Liberalii FDP au 10,5 la sută, verzii au obţinut 9,5 la sută, iar Die Linke 9 la sută.

Conform ZDF, CDU/CSU are 33,5 la sută, cu 12 puncte mai mult ca social-democraţii, iar AfD are 13 la sută.

Deși a câștigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuși sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009. Angela Merkel se îndreaptă astfel spre cel de-al patrulea mandat de cancelar.

 Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacție după aceste estimări, social-democrații au anunțat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliție guvernamentală și vor intra în opoziție.

În ceea ce privește formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal și cu un scor peste așteptări, dar cooptarea ei într-o coaliție este extrem de improbabilă.

În condițiile intrării social-democraților în opoziție, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliție cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliție și Verzii precum și Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieșirea de la urne.
Sistemul de vot mixt proporțional și uninominal face însă orice estimare foarte dificilă în acest moment.