Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Attila Korodi: Reacţiile PSD-ALDE în cazul Belina, foarte agresive; acţiunea DNA vine într-un context nefast

attila_korodi_dna_context_nefast_sistem_judiciar.jpg

Attila Korodi se arată rezervat în cazul Belina (Foto: arhivă RFI)
Attila Korodi se arată rezervat în cazul Belina (Foto: arhivă RFI)

Reacţiile PSD şi ALDE în dosarul Belina sunt foarte agresive, declară la RFI liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi. El comentează cazul miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Attila Korodi declară că UDMR-ul este rezervat în cazul Belina: „Suntem rezervaţi şi sunt rezervat în a-mi exprima poziţii sau puncte de vedere foarte ferme, pentru că chiar dacă mass-media a fost inundată de informaţii, încă nu putem trage anumite concluzii şi eu cred că nici n-ar fi util. Dacă sunt elemente care subliniază şi întăresc poziţia procurorilor, atunci procedura trebuie să confirme lucrul acesta. Dacă nu, nu. Oricum, această acţiune de amploare vine într-un context foarte nefast, pentru că vine în momentul în care în zona publică apar foarte multe comentarii, foarte multe stenograme, care arată că sistemul judiciar în sine nu este solid la ora actuală. Şi din cauza aceasta, să ne exprimăm poziţii, suntem mai degrabă rezervaţi în a exprima”.

 

„Reacţii foarte agresive”

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat la Antena 3 că dosarul Belina este o ficţiune şi un atac violent la adresa Guvernului. De partea sa, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a declarat că se încearcă o lovitură de stat.

Attila Korodi consideră că reacţiile PSD şi ALDE sunt „foarte agresive, adică foarte tari. Nu putem să excludem că vorbim despre doi membri ai Guvernului, care au responsabilităţi foarte importante în contextul actual. Din cauza aceasta, într-o oarecare măsură, trebuie să înţelegem şi nervozitatea, dar mai mult nu pot să comentez, pentru că nu ştim foarte multe elemente legate de caz”.

Ce ar trebui să facă cei doi miniştri, Shhaideh şi Plumb? „Nu ştiu, sincer, nu ştiu, am prea puţine informaţii. Normal ar fi să zicem, simpatic ar fi dacă aş spune da, ar trebui să-şi dea demisia. Eu mai degrabă aş spune acum, văzând şi ce scandaluri sunt în zona justiţiei că nu pot să dau nici o recomandare la ora actuală”, declară Korodi.

Ce efect ar avea rămânerea celor doi miniştri în Guvern? Deputatul UDMR crede că „dacă se perpetuează această situaţie, poate să genereze o slăbiciune în activitatea lor, asta este indiscutabil. PSD-ALDE, care reprezintă coaliţia de guvernare, trebuie să aibă viziunea şi capacitatea de a vedea dacă actualii miniştri care sunt vizaţi de acţiunea DNA-ului pot să ducă mai departe mandatele lor, cu aceeaşi putere sau nu”.

 

Cum va vota UDMR în cazul Plumb?

 

Cum ar trebui să voteze deputaţii UDMR în cazul Rovanei Plumb? „Normal, noi susţinem ca în astfel de situaţii să se dea aviz pozitiv, dar în grupuri nu a fost discutată situaţia actuală, nu avem date. Din păcate, au apărut în ultimele săptămâni informaţii care arată o instituţie a DNA-ului foarte slăbită, în care apar informaţii în care diferiţi procurori au subordonat deciziile proprii unor altfel de mecanisme decât cel al aplicării legii. De aceea şi recomandarea aceasta la ora actuală este destul de subţire, nu ştim ce se întâmplă în dosarul acesta (...). De aceea, principiul rămâne valabil, dar efectiv, grupul parlamentar UDMR va discuta concret cum se va poziţiona”, precizează Attila Korodi.

Sevil Shhaideh este urmărită penal într-un dosar vizând transferul ilegal al unei părţi a insulei Belina şi braţului Pavel din proprietatea statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Ulterior, părţile respective au fost închiriate ilegal unei firme private.

În cazul Rovanei Plumb, DNA cere avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în acelaşi dosar. La data comiterii faptelor, Plumb era ministrul Mediului.