Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cotele de migranți - test eșuat pentru solidaritatea europeană

p031240000903-168929.jpg

Tabara de refugiati de la Idomeni
Tabara de refugiati de la Idomeni la frontiera greco-macedoniana
Image source: 
@European Union

Sistemul cotelor de relocare a migranților aflați în Italia și în Grecia ia sfârșit în 26 septembrie. El a creat o fisură fără precedent în familia europeană și a expus lipsa de solidaritate a UE. Tehnic vorbind, sistemul este considerat un succes, deși nu a reușit să distribuie în UE nici jumătate din numărul de migranți inițial anunțat. 

In septembrie 2015, Comisia Europeană lansa acest sistem de urgență distribuit pe durata a doi ani și respins de patru state europene.

Sistemul trebuia să fi relocat 98 de mii de migrați până în 26 septembrie 2019. Se constată că doar 29 de mii au fost relocați în alte state europene iar alte 10.000 le-ar putea urma.

Comisia Europeana, aflată la baza propunerii de inspirație germană, spune că este un succes “având în vedere dificultățile actuale”.

In plus, numărul de 120.000 anunțat în 2015 nu era cel real întrucât mulți din migranți nu s-au calificat pentru a obține statutul de azilant. Acum, Comisia spune că 98.000 ar fi trebuit relocați. In fine, din aceștia mulți au fost întorși din drum, iar odată cu intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, alții nu au mai pătruns deloc în UE.

Statele membre se află mai departe sub obligația de a reloca migranti, spune Bruxelles, este vorba despre cei sosiți în Italia și Grecia până la data de 26 septembrie 2017.

Testul de solidaritate nu a fost însă trecut cu succes. Tări ca Franța, Belgia și Germania au preluat refugiați numeroși, fără a atinge totuși cota alocată de Bruxelles, pe când țările nordice și estul European au fost cu mult mai reticente. Estonia, Danemarca și Bulgaria nu au luat niciunul.

In plus, Ungaria, Slovacia, Polonia și România au votat împotriva acestui sistem în octombrie 2015.

Scandal si proces

Mai mult de atât, într-un gest fără precedent, Ungaria si Slovacia au dat în judecata Comisia Europeană pentru a fi imaginat un astfel de mecanism. Plângerea lor, nefondată, a fost respinsă de Curtea Europeană de Justiție la începutul lunii.

Dar Comisia Europeană a dat și ea în judecata, la rândul ei, cele doua țări pentru refuzul de a aplica decizia UE din octombrie 2015. Acțiunea este la fel de inedită și aduce un prejudiciu grav de imagine Uniunii Europene.

Intre timp, având în vedere pierderea cauzei la Curte, Ungaria a anunțat că recunoaște acest sistem de relocare, dar refuză mai departe să-l aplice.

România a respins sistemul, dar nu și migranții, fără a atinge totuși cota prevăzută. Din cei peste 3546 de migranți prevăzuți pentru România, doar 727 au fost relocați până acum.

In România există însă și circa 2000 de migranți ilegali, majoritatea venind dinspre Serbia.

 

597