Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Acum 57 de ani, omenirea s-a aflat în pragul Celui de-al Treilea Război Mondial

racheta_urss.jpg

Image source: 
Wikipedia / public domain

26 septembrie este ziua în care a început marșul omenirii spre primul holocaust nuclear, care a fost evitat abia în ultima clipă. Criza rachetelor din Cuba a fost la un pas să transforme Războiul Rece în Cel de-al Treilea Război Mondial.

În 26 septembrie 1960, Cuba a anunțat oficial că se alătură Uniunii Sovietice. Decizia venea după ce, cu un an înainte, Fidel Castro, care ajunsese la putere în Cuba în urma unei revoluții, a încercat să se apropie de Statele Unite ale Americii, dar fără succes.

Alianța cu URSS i-a oferit dictatorului cubanez posibilitatea de a ieși din izolarea internațională, dar și un consistent sprijin economic. În schimb, Cuba a acceptat să devină un pion în jocul dintre cele două superputeri, URSS și SUA, aflate într-un Război Rece care amenința să se transforme în Cel de-al Treila Război Mondial la cel mai mic prilej. Iar acest prilej a venit în 14 octombrie 1962, când a izbucnit Criza Rachetelor Cubaneze.

În acea zi, președintele american John F. Kennedy a anunțat, într-un discurs televizat, că avioanele americane de spionaj au descoperit că în Cuba fuseseră aduse rachete sovietice SS-4 Sandal. Acestea aveau focoase termonucleare și, din bazele construite de sovietici în Cuba, amenințau cele mai mari orașe americane, inclusiv Washington-ul.

Președintele Kennedy a instituit o carantină navală în jurul Cubei pentru a preveni transportul pe insulă a unor încărcături suplimentare de armament sovietic. O singură navă sovietică a reușit să treacă de blocada americană, un petrolier numit București.

Criza rachetelor a durat 38 de zile, timp în care viitorul omenirii a fost pe muchie de cuțit. Ostilitatea dintre americani și sovietici putea provoca oricând un holocaust nuclear. În cele din urmă, la presiunea a zeci de țări, SUA și URSS au acceptat să dea înapoi. URSS a renunțat la bazele nucleare din Cuba, iar Statele Unite ale Americii au dezarmat bazele cu rachete din Turcia. Acest acord a pus capăt crizei rachetelor în 20 noembrie 1962, iar una dintre consecințe a fost instalarea unei linii telefonice directe între Kremlin și Casa Albă, pentru ca liderii celor două superputeri să poată comunica nemijlocit și să poată evita, astfel, un război nedorit.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 26 septembrie 2017
535