
Politică
MAE cere ferm Ucrainei să adopte măsurile necesare ca românii să poată învăța în limba maternă
MAE anunță într-un comunicat că solicită "ferm" autorităţilor ucrainene să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române de a învăţa în limba lor maternă.
Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a dat asigurări ieri că nu se va închide nicio școală din Ucraina unde predarea este acum în limba minorităților și că nici profesorii nu vor fi dați afară. O delegație de senatori și deputați s-a întâlnit, la Palatul Parlamentului, cu ambasadorul Ucrainei, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat noua Lege a Educației, care limitează predarea în limbile minorităților. Concluzia întâlnirii a fost că o delegație a parlamentarilor români va efectua o vizită în Ucraina.
Ministrul educatiei, Liviu Pop, se întâlnește, miercuri, cu omologul său ucrainean pentru a discuta despre controversata lege.
Ministrul educației și ştiinței din Ucraina, Lilia Grinevici, citată de Rador, spune că Ministerul de Externe ucrainean a purtat deja consultări cu ambasadorii român și ungar și li s-au explicat particularităţile procesului de implementare a articolului lingvistic din noua Lege a educaţiei, care a nemulţumit minorităţile română şi maghiară.
„Am susţinut că nu restrângem drepturile copiilor care aparţin minorităților naționale, ci, mai degrabă, extindem aceste drepturi. Argumentul este că astăzi, copiii care învaţă în școli cu predarea în limbi minoritare din clasa I până în clasa a XI-a studiază toate materiile numai în limba maternă a acestor minorități și, din păcate, nu stăpânesc limba ucraineană” – a explicat ministrul.
Totodată, Lilia Grinevici şi-a exprimat convingerea că relațiile Ucrainei cu țările vecine nu se vor deteriora. „Când discutăm despre modalități concrete de implementare a acestei legi, se elimină multe speculații politice și mituri. Vom elabora un plan comun în cadrul consultărilor bilaterale despre cum să facem astfel încât să extindem posibilităţile acestor copii” – a precizat ministrul ucrainean al educaţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în această ţară.
Ungaria între timp a promis că va bloca demersurile Ucrainei în vederea aderării la Uniunea Europeană, după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat legea ce restrânge învățământul în limbile minorităților naționale.
'Putem garanta că tot acest lucru va fi dureros pentru Ucraina în viitor', se arată într-o declaratie postată pe pagina de internet a Ministerului de exterrne ungar.
'Ungaria va bloca toate demersurile în interiorul Uniunii Europene care ar reprezenta un pas înainte în procesul Ucrainei de integrare europeană în spiritul programului Parteneriatului Estic', a precizat oficialul maghiar.
Noul act normativ este parte a măsurilor prin care autoritățile de la Kiev încearcă să diminueze influența Rusiei într-o țară divizată de conflictul armat din estul separatist prorus. Legea afectează și comunitățile etnice română și ungară, iar responsabilii de la București și Budapesta au criticat sever adoptarea ei.