Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Moştenirea Regelui Carol I, după 48 de ani de domnie

coroana.jpg

Image source: 
Casa Regală a României

În data de 27 septembrie 1914, România se despărțea de Regele Carol I. Nicolae Iorga îl considera drept unul dintre părinții națiunii române, în sensul modern al cuvântului. Alții i-au atribuit numele de Carol cel Mare al românilor. De ce, aflați din Pagina de istorie.

Carol I a avut cea mai lungă domnie din istoria României: 48 de ani a stat pe tronul țării. El s-a născut în ilustra familie princiară Hohenzollern-Sigmaringen și spunea despre el însuși că a devenit român în momentul în care a pășit pe pământ românesc.

Carol I a fost încoronat principe domnitor la 10 Mai 1866. El a fost primul care a oferit României o Constituție, una neobișnuit de liberală pentru acea vreme. Printre altele, interzicea pedeapsa cu moartea sau confiscarea averii. Carol I a reorganizat armata română, pe care a condus-o în 1877-1878 contra otomanilor în Războiul de Independență. Ca urmare a victoriei, România a primit Dobrogea.

Trei ani mai târziu, Carol I devenea primul Rege al României. În anii care au urmat, Carol I a reorganizat economia țării, a investit în industrie și în agricultură, precum și în transporturi. În timpul domniei sale, în România a fost construită prima rafinărie de petrol din lume, la Ploiești, dar și cel mai lung pod din Europa, cel de peste Dunăre, de la Cernavodă.

În 1866, la venirea în țară a lui Carol I, în România nu exista nici un kilometru de cale ferată. La moartea sa, în 1914, existau 3.500 de kilometri de cale ferată în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Tot în timpul lui Carol I, România s-a numărat printre învingătorii din Cel de-al Doilea Război Balcanic, care a adus României Cadrilaterul.

Practic, în cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I România s-a transformat dintr-o țară înapoiată într-un stat în plină dezvoltare, care avea încă mari probleme sociale, dar care cunoștea un progres rapid în toate domeniile.

Istoricii spun că Regele Carol I nu a fost atât de iubit precum predecesorul său, principele Alexandru Ioan Cuza, dar a fost cel mai respectat șef de stat din istoria românilor.

În septembrie 1914, Regele Carol I lăsa în urmă o țară încă insuficient consolidată, într-un context tulbure, marcat de izbucnirea Primului Război Mondial. El dorea ca România să lupte de partea Puterilor Centrale, dar sfetnicii săi s-au opus, iar Regele a înțeles să respecte Constituția pe care el însuși o promulgase. Anii care au urmat au arătat cât de solide au fost temeliile instituțiilor create de Carol I. Nu doar că România a supraviețuit Marelui Război, ci la patru ani de la dispariția marelui Rege, nepotul său, Ferdinand I, reușea să unească sub sceptrul său toate provinciile românești.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 27 septembrie 2017