Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Chirica: Poziţionarea vehementă în cazul Belina accentuează ruptura dintre PSD şi lupta împotriva corupţiei

Mihai Chirica exclus PSD Dragnea intuneric.jpg

Mihai Chirica a fost exclus din PSD (Sursa foto: Facebook/Mihai Chirica)
Mihai Chirica a fost exclus din PSD (Sursa foto: Facebook/Mihai Chirica)

Cazul Belina are un impact negativ asupra imaginii PSD, spune la RFI primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica. El deplânge faptul că un dosar penal a fost transformat într-o „bătălie directă” între DNA şi PSD.

Mihai Chirica e de părere că reacţia de marţi seară a preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Belina este „uşor întârziată în ceea ce priveşte o poziţionare, nu neapărat conţinutul poziţionării era important, ci viteza de reacţie. Bătălia a căpătat o conotaţie politică, dar cred că e mai mult o chestiune legată de justiţie şi care ar trebui să primească o influenţă politică tot mai puţin vizibilă”.

Primarul municipiului Iaşi spune despre decizia PSD de a le menţine pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb în Guvern că era o decizie de aşteptat: „Nu cred că cineva s-ar fi aşteptat la altă poziţionare. Cred că din punctul de vedere al deciziei care s-a luat, s-a procedat mai puţin potrivit. Nu trebuie să apară de fiecare dată o reacţie vehementă, prin care totdeauna se poziţionează o bătălie foarte vizibilă între Direcţia Naţională Anticorupţie şi Partidul Social Democrat. Nu acolo trebuie să fie dusă această discuţie. Până la urmă, poate fi aceeaşi decizie sau poate fi lăsat în interpretarea celor care se pricep şi politic şi sociologic asupra acestei decizii, dar fără a apărea reacţii vehemente de tipul noi vom face barieră, noi ne vom opune, noi nu vom fi de acord. Nu, acolo, printr-un purtător de cuvânt se ia o decizie seacă, matematică şi se spune: nu e problema noastră în mod neapărat, este problema justiţiei, dacă doamnele vor să rămână, noi nu ne putem opune acestei dorinţe, dacă vor să plece, e decizia lor personală. Şi lucrurile ar fi putut intra într-o oarecare stare de normalitate”.

 

Impactul cazului Belina asupra imaginii PSD

 

Ce impact are cazul Belina asupra imaginii PSD? „Desigur, negativ, pentru că s-a transferat deschiderea unui dosar sau unei cercetări penale într-o bătălie directă între Direcţia Naţională Anticorupţie şi Partidul Social Democrat, deci directă între două instituţii, în care sunt antrenate şi instituţii să spunem complementare, pe de o parte, ministere din Guvernul României, pe de altă parte, alte instituţii care vizează justiţia în statul român, inclusiv Preşedinţia. Ar trebui să fie făcută o detaşare dintre cele două instituţii rivale în momentul de faţă şi să lăsăm totuşi imparţialitatea justiţiei în ceea ce priveşte abordarea şi unui asemenea subiect. S-ar putea să nu se ajungă la nici o decizie finală, în ceea ce priveşte o posibilă încălcare a legii. S-ar putea să fie o prezumţie şi care în cele din urmă să nu se demonstreze, dar din păcate, poziţionarea vehementă nu face decât să accentueze ruptura dintre PSD şi lupta împotriva corupţiei”, consideră Mihai Chirica, suspendat din funcţiile de conducere din partid.

Întrebat dacă personal, are vreun semn de întrebare legat de cazul Belina, primarul Iaşiului a răspuns: „Personal, da. Asupra traseului, trasabilitatea bunului transferat din proprietatea statului în curtea celui care l-a primit”.

 
Mihai Chirica, despre reacţia preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Belina