Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schengen: Controalele ar putea fi prelungite până la trei ani

schengen.jpg

Image source: 
Facebook

Controalele temporare la graniţe în zona de liberă circulaţie a Uniunii Europene ar putea fi prelungite timp de până la trei ani, în cazul unei crize. Propunerea aparține Comisiei Europene oferind o cale pentru a ţine sub control migraţia, relatează Reuters.

Propunerea, formulată de Executivul comunitar, vine în condiţiile în care controalele vamale din Germania, Austria, Danemarca şi Norvegia expiră. Aceasta a fost o parte din răspunsul Uniunii Europene la afluxul de migranţi din 2015, care a testat Spaţiul Schengen.

Aceste ţări trebuie să ridice controalele la frontiere până în noiembrie anul acesta, în baza unei limite de doi ani fixate în zona de liberă circulaţie.

Deşi nu face referire la cele patru ţări în mod special, planul Comisiei, dacă va fi aprobat de Guvernele UE, le va permite să menţină controalele încă un an, dacă le pot justifica.

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, a declarat că ameninţarea migranţilor care vin prin Grecia şi Balcanii de Vest nu mai reprezintă o scuză validă pentur controale.

« Nici un control intern la frontiere (…) nu va mai fi posibil după noiembrie”, a spus el. “Toate statele membre menţin posibilitatea de a introduce controale la frontiere în cazul altor ameninţări la adresa securităţii interne”, a adăugat el, subliniind că aceste situaţii “trebuie să rămână excepţionale”.

Germania susţine că are nevoie de controale pentru a combate ameninţarea ISIS în Europa.