Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Belina: Guvernul se pregătește să sesiseze Curtea Constituțională

Guvernul se pregătește să sesizeze Curtea Constituțională, după ce procurorii DNA au deschis un dosar penal în cazul Insulei Belina. Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat joi că instituția pe care o conduce va începe să redacteze solicitarea, cel mai probabil până luni.

Tudorel Toader vrea ca judecătorii Curții Constituționale să decidă dacă DNA poate ancheta și hotărâri de Guvern sau ordine de ministru și totodată dacă există un conflict între Executiv și DNA.

Ministrul a precizat că solicitarea va fi trimisă la CCR de către premier pentru că este în competența sa.

 În dosarul de corupție Belina sunt vizați cei doi miniștri Sevil Shhaidehh și Rovana Plumb. Vicepremierul și ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh este deja urmărită penal pentru abuz în serviciu.

În cazul Rovanei Plumb, acum ministru al Fondurilor Europene, procurorii cer avizul deputaților pentru urmărirea penală. PSD a anunțat că nu va vota solicitarea.                                                

Potrivit procurorilor, Insula Belina ar fi fost transferată ilegal de  Guvern în subordinea Consiliului Județean Teleorman printr-o hotărâre, deși ar fi fost nevoie de un proiect de lege.