Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tallin: Planul lui Macron pentru UE, dezbătut de liderii europeni

macron_merkel.jpg

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel
Sursa imaginii: 
www.rfi.fr

Șefii de stat și de guvern din UE se reunesc, joi, la Tallin, în Estonia, pentru un summit informal privind tehnologia digitală, relatează agenția France Presse. În prima seară a întrunirii, însă, subiectul principal de discuție va fi ambițiosul plan al președintelui francez Emmanuel Macron de reformare a Uniunii Europene, detaliat în urmă cu două zile într-un discurs susținut la Sorbona de liderul de la Paris.

Emmanuel Macron va fi primul care va lua cuvântul la această întâlnire de trei ore, organizată la castelul Kadriorg, o fostă reședință de vară a țarilor ruși, devenită între timp muzeu. "Discursul său va constitui apoi punctul de referință pentru discuții", a precizat un diplomat european, conform Agerpres.

Printre numeroasele sugestii ale lui Macron se află crearea unui guvern economic al zonei euro, cu un ministru și un buget proprii, controlate de un Parlament al zonei euro, și o forță comună de intervenție europeană la orizontul anului 2020.

Înaintea alocuțiunii sale, președintele francez se va întâlni, între patru ochi, cu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta propunerile franceze de refondare a Uniunii Europene, relatează AFP, care amintește că victoria fragilă la legislativele recente din Germania o constrânge pe Merkel să încheie un acord pentru un guvern cu liberalii din FDP, care se opun ideilor Parisului asupra zonei euro.

"Este prea devreme" pentru a evalua propunerile franceze în detaliu, declara, ieri, un purtător de cuvânt al cancelariei germane. Viziunea franceză a unei Europe "cu mai multe viteze" pare de altfel să fie în decalaj cu cea a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, favorabil mai degrabă unei Europe unite, așa cum a susținut în discursul-program despre Starea Uniunii la jumătatea lunii septembrie.

De menționat și că premierul britanic Theresa May va participa la această cină, la doar câteva ore după ce la Bruxelles se va încheia un nou ciclu de negocieri cu privire la Brexit. La recentele summituri informale consacrate viitorului UE, desfășurate în Slovacia, Malta și în Italia, Regatul Unit nu fusese invitat.