Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Macron măcar vrea ceva...

Mass media şi analiştii politici din Germania au comentat pe larg cuvîntarea preşedintelui francez Emmanuel Macron. Ziare ca „Frankfurter Allgemeine Zeitung” sînt de părere că preşedintele francez ar fi trebuit să mai aştepte cu această cuvîntare ca să treacă măcar cîteva zile după alegerile din Germania.

Ziarul sugerează că o dezbatere legată de viitorul Europei încinge acum şi mai mult spiritele înfierbîntate după intrarea partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) în Bundestag.

O părere total opusă se poate citi în cotidianul berlinez „Die Tageszeitung” (taz). Comentatorul ziarului consideră momentul absolut potrivit, pentru că pretutindeni în Europa au apărut formaţiuni agresive naţionaliste care au intrat în politica reală.

Ziarul mai reliefează faptul că Macron a evitat să vorbească despre o viitoare naţiune europeană, dar în esenţa vizionaristă a cuvîntării sale el a avut în vedere exact acest proiect. Zugrăvirea unei „naţiuni europene” constituie pentru „un patriot francez” o depăşire uluitoare a unor norme auto-impuse.

Faptul că pentru formarea unei coaliţii de guvernare Angela Merkel se află acum în faza de pregătire a unor negocieri cu potenţiali aliaţi, eurosceptici, este problema ei şi nu a lui Macron, conchide ziarul berlinez.

Deputatul european, ecologistul Reinhard Bütikofer, a salutat cuvîntarea. Într-un amplu interviu difuzat de postul naţional de radio (DLF), el a spus că Macron s-a concentrat asupra subiectelor centrale, anume: cum poate fi reformată politica economică, digitală şi ecologică fără să se piardă din vedere aspectul social al problemei. Ceea ce preşedintele francez a articulat nu e nimic mai mult decît „o propunere de re-înfiinţare a Uniunii Europene, o Uniune a forţei, a democraţiei şi solidarităţii”.

Crearea unui minister european al economiei şi finanţelor şi un buget comun pentru ţările din zona monedei euro ocupă un loc de frunte în agenda prezentată.

Eventualitatea intrării a Partidului Liberal (FDP) într-un viitor guvern federal, este pentru Macron – precum s-a exprimat un corespondent al televiziunii publice germane (ARD) – „un coşmar”. Un coşmar pentru că liberalii, dar şi bavarezii din Uniunea Creştin-Socială şi aripa conservatoare a Uniunii Creştin-Democrate a Angelei Merkel nu agrează propunerile liderului francez.

Deputatul european Bütikofer este convins, că în ultimă instanţă, raţiunea şi realismul politic vor triumfa. În acest context, el a subliniat necesitatea poziţionării programatice pro-europene a Berlinului, după ce Jean-Claude Juncker şi Macron şi-au expus „viziunile”.

(„Viziuni” privind viitorul Uniunii Europene au prezentat după anul 2000 numeroşi politicieni, universitari şi teoreticieni într-un ciclu de conferinţe, organizat la Universitatea Humboldt din Berlin. Deschiderea a fost făcută de ecologistul Joschka Fischer, în mai 2000, care a zugrăvit o viitoare federaţie de state.

Această formulă administrativă a fost vehement respinsă de partizanii „Europei a patriilor”, a statelor naţionale, unitare şi suverane. Nu numai Fischer este de părere că doar o federaţie europeană ar avea forţa necesară să neutralizeze egoismele naţionale sau nostalgiile etnocentrismului romantic şi să consolideze solidaritatea – astăzi, precum se vede la tot pasul, tot mai fragilă.)

Avînd în vedere situaţia complicată în care se află în prezent Angela Merkel, dar şi Europa asaltată de avalanşa euroscepticismului, ziarul conservator „Die Welt” constată: „Macron a înţeles că Europa poate fi apărată în faţa duşmanilor extremişti numai dacă Europa va fi schimbată pentru cetăţeni şi cu cetăţenii europeni. Macron poate vrea prea multe. Şi toate deodată. Însă, important e faptul că el măcar vrea ceva.”

Ascultă AICI corespondența de la Berlin