Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PE: Marea Britanie trebuie să pună capăt discriminării cetățenilor UE

Parlamentul European dorește ca Marea Britanie să pună capăt practicilor "regretabile" privind discriminarea cetățenilor din UE, inclusiv la locul de muncă, se arată într-un proiect de rezoluție al Parlamentului European, citat de Reuters.

Parlamentarii europeni au mai cerut autorităților britanice să acorde mai multe drepturi cetățenilor comunitari și familiilor acestora din Marea Britanie după ieșirea țării din UE în 2019, o chestiune asupra căreia negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat că există mari neînțelegri.

În proiectul de rezoluție, Parlamentul European "își exprimă îngrijorarea cu privire la practicile administrative regretabile împotriva cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie".

Legislatorii au afirmat că există de asemenea cazuri de cetățeni britanici discriminați în alte țări UE.

Documentul, aprobat de liderii grupurilor politice din PE, va fi votat în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare la Strasbourg.

El nu are caracter obligatoriu pentru negociatorii UE, însă legislativul european are drept de veto asupra oricărui acord cu Marea Britanie privind viitoarele sale relații cu blocul comunitar.

Parlamentarii europeni au cerut de asemenea Marii Britanii să protejeze drepturile cetățenilor europeni și ale copiilor lor chiar dacă aceștia s-au născut în țară după Brexit.

Parlamentul European se opune propunerilor Marii Britanii de a crea o nouă categorie de "statut stabilit" pentru cetățenii UE în cadrul legislației britanice privind imigrația.

Diferențe majore asupra acestei chestiuni rămân în continuare, a declarat Michel Barnier, la sfârșitul celei de-a patra runde de negocieri privind Brexitul.