Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai duri contestatari ai lui Putin, a fost din nou arestat

nav.jpg

Alexei Navalnîi
Image source: 
Pagina personală de facebook a lui Alexei Navalnîi

Departamentul Ministerului de Interne din Moscova l-a reţinut vineri din nou pe Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin. Potrivit autorităților ruse motivul arestării a fost lansarea unor apeluri pentru marşuri neautorizate. Navalnîi a scris pe rețelele de socializare a fost arestat ”ca într-un film”. Situația libertății de protest a ajuns în schimb pe agenda Consiliului Europei.

Principalul opozant al liderului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, a fost reținut de poliție vineri  la ieșirea din imobilul său din Moscova, a anunțat chiar el într-o postare pe Twitter, citată de France Press.

Aleksei Navalnîi care intenționează să concureze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din martie 2018, urma să ia trenul pentru a merge la un miting de campanie, autorizat de autorități, într-o localitate la 400 km est de Moscova.

Navalnîi a mai executat două sentințe administrative în 2017 pentru organizarea unor manifestații de amploare anticorupție în întreaga Rusie, la sfârșitul lunii martie și la mijlocul lunii iunie, ambele interzise de autorități.

Viitorul său politic rămâne neclar, întrucât Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate să se prezinte împotriva lui Vladimir Putin la alegerile din martie 2018 din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri.

Situația privind libertatea de protest din Rusia a intrat și pe agenda Consiliului Europei. Organizația paneuropeană s-a declarat astăzi  îngrijorată să constate că autoritățile ruse autorizează din ce în ce mai puține acțiuni de protest și fac tot mai multe arestări în rândul celor care participă la ele, informează france Press.

Rusia ar trebui să-și relaxeze legislația privind manifestațiile, mai mult ar trebui să se facă “ revizuiri aprofundate'', a transmis Consiliul Europei.

Într-un raport emis astăzi se amintește că după o înăsprire a legii în iulie 2014, cei care se fac vinovați de încălcarea dispozițiilor privind reuniunile publice sunt pasibili în Rusia de pedepse mergând până la cinci ani de închisoare și 15.000 de euro amendă.

612