Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania este sub tensiune în contextul referendumului organizat pentru independenţa Cataloniei

Aproape 5 milioane şi jumătate de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei.

UPDATE 16: Catalanii ar fi votat, în proporţie covârşitoare, pentru independenţă (rezultate preliminare citate de Reuters)

UPDATE 15: Mariano Rajoy nu recunoaşte consultarea. „A fost o parodie a esenţei democraţiei”  - a fost prima reacţie a premierului spaniol, la scurt timp după încheierea votării „Catalanii au fost păcăliţi să participe la un vot ilegal”, a adăugat Rajoy.   

UPDATE 14: Numărul răniţilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ar fi de peste 700 (Serviciul regional de Urgenţă catalan)

UPDATE 13:  Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European condamnă “folosirea violenței disproporționate” și îndeamnă la dialog și negociere 

UPDATE 12: Procesul de vot se va opri la ora 20.00 (ora României 21.00) 

UPDATE 11: Vicepremierul spaniol  Soraya Saenz de Santamaria: “Poliția a acționat cu profesionalism”

UPDATE 10: Liderul catalan Carles Puigdemont: “Folosirea forței, nejustificată. Poliția nu va înfrânge voința catalanilor “

UPDATE 9:  12 polițiști ar fi fost răniți (Ministerul de Interne de la Madrid) 

UPDATE 8: Controversă asupra numărului de secții închise de Poliția națională. Reprezentanții Poliției susțin că au închis 46, în vreme ce poliția regională catalană susține că ar fi vorba de 244 de secții închise cu forța 

UPDATE 7: Numărul răniților în urma confruntărilor cu Poliţia a ajuns la 460, susține primarul Barcelonei 

UPDATE 6: Clubul de fotbal FC Barcelona condamnă violențele și încercările de împiedicare a referendumului. Meciul cu Las Palmas se va juca fără spectatori

 

UPDATE 5: Garda Civilă rupe tăcerea în privinţa clipurilor care arată brutalitatea folosită împotriva votanţilor. Forţa de poliţie afirmă că “rezistă hărţuirii şi provocărilor” în timp ce îşi îndeplineşte funcţia de “apărare a legii”.

UPDATE 4: Serviciile de urgenţă catalane anunţă că 38 de persoane au fost rănite, majoritatea au răni minore, ca urmare a intervenţiei poliţiei pentru oprirea referendumului anuţă Reuters. Liderul catalan spune că gestul poliţiei de a face uz de bastoane şi gloanţe de cauciuc, o "violenţă nejustificată", creează o imagine groaznică a Spaniei.

UPDATE 3:  Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, între timp, guvernul catalan anunţă alegătorii că pot vota la orice secţie de votare doresc.

UPDATE 2: Poliţia spaniolă a intervenit duminică în mai multe şcoli în care sunt organizate secţii de vot pentru referendumul de independenţă din Catalonia, inclusiv la colegiul la care era aşteptat să voteze liderul regional Carles Puigdemont. Acesta, alături de alţi membri ai Guvernului local a votat în alt centru. De altfel, autorităţile regionale au recomandat cetăţeniilor să voteze la orice secţie. Poliţia a confiscat urne şi buletine de vot.

UPDATE 1: Au apărut deja primele incidente în Catalonia. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot.

Au apărut deja primele incidente în Catalonia. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot.

Scrutinul este marcat de numeroase controverse, după ce a fost declarat ilegal de Madrid. Încă de la primele ore ale dimineţii s-au format cozi a secţiile de votare.

Referendumul a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu renunţă la vot şi spun că vor merge înainte. Asta deşi autorităţile spaniole au anunţat că vor bloca referendumul prin orice mijloace.

Sâmbătă mii de persoane au manifestat în piaţa din faţa guvernului regional catalan din Barcelona pentru un miting pentru unitatea Spaniei. Oamenii au cerut arestarea premierului catalan, considerat de mulţi drept principalul promotor al mişcării separatiste. Spiritele s-au încins când un bărbat cu steagul separatist al Cataloniei în mână a încercat să provoace mulţimea. Poliţia a trebuit să-l apere pe activist de furia protestatarilor.