Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile de la Barcelona pregătesc o declarație unilaterală de independență

catalonia.jpg

Susținători ai "Da"-ului la referendumul secesionist sărbătoresc în Piața Catalonia din Bracelona,1 octombrie 2017. Guvernul central spaniol a declarat referendumul ilegal.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Susana Vera

S-a tras cortina peste polemicul referendum secesionist catalan iar cuvintele cele mai potrivite pentru a descrie scrutinul de duminică sunt haos și violență. Scrutinul a avut loc în cele din urmă, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile de la Madrid, dar a culminat cu violente confruntări stradale care s-au soldat cu peste 800 de răniți. În cele din urmă, rezultatul referendumului din Catalonia a fost favorabil separatiștilor. Potrivit datelor comunicatate duminică seara de guvernul catalan, au votat peste 2.200.000 de persoane, ceea ce reprezintă o cotă de participare de peste 42% , dintre care puțin peste 2.000.000 au votat pentru independență, adică 90% din voturile exprimate.

După ce referendumul a fost interzis de către tribunalul Superior de Justiție, iar Garda Civilă  Spaniolă a minimalizat capacitatea logistică a oraganizatorilor - confiscând buletinele de vot, dizolvând  comitetul electoral central, închizând colegiile electorale - cum era de așteptat, desfășurarea scrutinului era o  misiune aproape imposibila pentru autoritățile de la Barcelona.

În acest context, desfășurarea evenimentelor de duminică, cu consecințele pe care deja le cunoaștem, era previzibilă. În primele ore ale dimineții poliția regională catalană a acționat cu pasivitate, permițând demararea scrutinului separatist, ceea ce a determinat în cele din urmă autoritățile de la Madrid să ordone trupelor Gărzii Civile Spaniole, care erau cantonate în portul din Barcelona de aproape două săptămânii, să intervină pentru a opri desfășurarea actului plebiscitar. Intervenție care, după cum deja se știe, a culminat cu violente confruntări stradale, cu alegători baricadați în colegiile electorale, cu secții închise și, din nefericire, s-a soldat în cele din urmă cu aproape 850 de răniți, conform cifrelor furnizate de autoritățile catalane.

Așa cum opinează majoritatea analiștilor, ceea ce s-a întâmplat duminică  în Catalonia nu a fost un referendum, fiind lipsit de coordonarea unui birou electoral central, având o cotă minimă de participare de sub 50%,  votându-se cu buletine imprimate în casă, în urne de vot plimbate pe stradă, cu o lipsă totală de control, în care unii alegători au votat de mai multe ori, un haos total în care organizatorii nu au reușit să satisfacă exigențele minime legale care să-i poată conferi legitimitatea necesară continuării procesului secesionist într-un cadru legal.

 Dar pe de altă parte a fost, probabil, cel mai mare succes mediatic al mișcării pentru independență. A fost un succes deoarece a mediatizat imaginea a sute de mii de catalani care au ținut să participe la această consultare populară, organizându-se și colaborând pentru a transforma în realitate dorința de a vota, în ciuda interdicțiilor impuse de autoritățile de la Madrid. Ei au arătat o imagine de plină fervoare electorală, ocupând secțiile de vot încă de vineri seara, ascunzând materialul electoral, așteptând ore în șir ca sa voteze și confruntându-se cu forțele de ordine. A fost de fapt imaginea unei confruntări mediatice pe care în cele din urmă și-a adjudecat-o mișcarea secesionistă.

Mariano Rajoy a promis că nu va avea loc referendumul, că nu vor exista urne şi buletine de vot și că, în cele din urmă, nu se va vota, iar Carles Puigdemont, la rândul lui, a dat toate asigurările ca scrutinul separatist se va desfășura în condiții normale, cu toată logistica necesară. În cele din urmă, după cum s-a văzut, nu a avut loc un referendum adevărat, dar catalanii au reușit să deschidă o mare parte a secțiilor de vot și să voteze, ceea ce a creat multă confuzie şi le-a permis, atât lui Puigdemont cât și lui Rajoy, să continue cu același discurs cu care am fost obișnuiți înainte de scrutinul de duminică.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că "nu a avut loc niciun referendum de autodeterminare în Catalonia" și a învinuit guvernul catalan pentru violențele care au avut loc în ziua alegerilor deoarece, citez: "s-a acționat în ilegalitate".

La rândul lui, duminică noaptea târziu, liderul de la Barcelona declara că : "În această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent constituit într-o republică", el a adăugat că "guvernul catalan  va comunica în zilele următoare rezultatele referendumului parlamentului de la Barcelona” și a lăsat să se înțeleagă că există posibilitatea unei declarații unilaterale de independență care poate fi formulată în următoarele 48 de ore.

Este foarte probabil ca în aceste circumstanțe Mariano Rajoy va suspenda autonomia Cataloniei, conform art. 155 din Constituției, deși problema cea mai mare pe care o are în acest moment  premierul spaniol este susținerea parlamentară pe care ar putea să o piardă în urma evenimentelor de duminică.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania