Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurodeputaţii au adoptat rezoluţia privind stadiul negocierilor pe tema Brexit

La dezbatere a fost prezent şi preşedintele Comisiei Europene. Jean Claude Juncker a reamintit, în plenul de la Strasbourg, că îşi doreşte un summit la Sibiu la scurt timp după divorţul de Marea Britanie, unde liderii europeni să discute despre viitorul Europei.

Eurodeputaţii reuniţi în plenul de la Strasbourg au dezbătut şi adoptat, marţi, o rezoluţie privind stadiul negocierilor în cazul Brexit.

557 de eurodeputaţi au votat pentru adoptarea rezoluţiei, 92 împotrivă şi 27 s-au abţinut.

Rezoluţia prevede că nu s-au înregistrat progrese suficiente în urma negocierilor purtate pânâ în prezent între Londra şi Bruxelles.

E vorba, între altele, de drepturile cetăţenilor europeni aflaţi în Regat şi de britanicii din Uniunea Europeană.  Eurodeputaţii nu sunt aşadar mulţumiţi de discuţiile de până acum.

Propunerea de rezoluţie nu are caracter obligatoriu, dar eurodeputaţii vor ca punctul lor de vedere să fie confirmat şi de viitorul Consiliu European, care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Eurodeputaţii spun că nu s-au făcut progrese suficiente în cazul a trei obiective principale - asigurarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene și britanici, clarificarea angajamentelor financiare ale Marii Britanii și rezolvarea chestiunii frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Şedinţa Parlamentului European a început cu un discurs al preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Acesta a confirmat că veştile nu sunt tocmai bune atunci când vine vorba de negocieri, dar a adăugat că sunt ceva progrese privind drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie. Juncker a adăugat că mai sunt probleme şi atunci când vine vorba de contribuţia Londrei la bugetul european şi de rolul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.

”Cred că premierul Theresa May şi echipa sa ar trebui să recunoască faptul că Regatul Unit are obligaţii financiare care trebuie respectate”, a spus Juncker adăugând „Diavolul se ascunde ca de obicei în detalii”.

 Tot Juncker a precizat că cetăţenii europeni plătitori de taxe nu ar trebui să suporte costurile pentru decizia britanicilor.

Şeful Comisiei Europene a reamintit în cadrul Parlamentului European că îşi doreşte un summit la Sibiu la scurt timp după divorţul de Marea Britanie, unde liderii europeni să discute despre viitorul Europei.  ”Viitorul nostru nu e Brexit, viitorul nostru e Europa”, a mai spus Juncker.

La rândul său, Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pe Brexit a declarat că încă mai sunt divergenţe privind drepturile europenilor aflaţi în Marea Britanie.

Liderul grupului PPE Manfred Weber s-a întrebat retoric cu cine discută Bruxelles-ul acum: cu premierul Theresa May sau cu Boris Johnson, ministrul de Externe sau cu David Davis, ministrul pentru Brexit. Potrivit acestuia, Guvernul este blocat de contradicţiile interne pe această temă - Brexit.

Londra trebuie să înțeleagă că abordarea de tip ”bufet suedez”, de a alege doar ce-i convine, o să înceteze, a mai spus Manfred Weber, care a adăugat că nu ar trebui să se ajungă în faza a doua a negocierilor.

La rândul său, Gianni Pittella, președintele S/D, a spus că mai sunt multe lucruri de lămurit - mai ales când vine vorba de chestiunile financiare, unde Guvernul britanic e ”destul de vag”.

În opinia sa, Londra îi discriminează pe cetăţeni, iar grupul său nu va permite ca oamenii să fie trataţi drept cetăţeni de mâna a doua.

Iar Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, a spus că nu putem accepta ca trei milioane de europeni să ceară documente speciale în Regat. În opinia sa, ar trebui să li se recunoască drepturile, la fel ca și britanicilor din UE.

Extremistul britanic Nigel Farage a preferat să nu vorbească deloc de Marea Britanie. El i-a criticat pe colegii săi, dar şi pe Jean Ckaude Juncker de faptul că vorbesc despre Brexit şi nu aduc nimic în discuţie despre ce s-a întâmplat în Catalonia.

Chiar dacă referendumul a fost ilegal sau nu, poliția a bătut cetățenii rănind peste 800 de oameni, iar domnul Juncker n-a suflat un cuvânt, a spus Farage.

”Aceasta uniune nu e pregatită să vadă ce s-a întâmplat acolo, Slavă Domnului că plecăm”, a conchis  Nigel Farage. La scut timp a luat cuvântul un eurodeputat din Spania care a precizat că nu poate accepta o lecţie de democraţie de la un antidemocratic. Nigel Farage a părăsit însă sala.