Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intervenție excepțională a regelui Spaniei: Acuzații dure la adresa guvernului catalan

felipe.jpg

Într-un discurs de 6 minute, Felipe al VI-lea a criticat în mod direct și cu duritate atitudinea și deciziile autorităților de la Barcelona care ”s-au situat în mod clar în afara legii și a democrației" având un ”comportament iresponsabil”, atitudini care ”pot pune în pericol stabilitatea Cataloniei și a întregii Spanii".
Sursa imaginii: 
site-ul Casei Regale a Spaniei

Marți seară Felipe al VI-lea a intervenit în conflictul catalan criticând în mod direct și cu duritate atitudinea și deciziile autorităților de la Barcelona considerate a fi în afara legii și a normelor democratice. În același context monarhul spaniol a acuzat Guvernul Catalan de lipsă de loialitate și a cerut reinstaurarea ordinii constituționale și a statului de drept. Este de remarcat faptul că în intervenția regelui au lipsit mesajele în limba catalană și orice referire la posibilitatea de a concilia situația printr-o negociere cu autoritățile de la Barcelona. 

După o zi în care tensiunea pe străzile Barcelonei, dar și a altor multor oraşe din Catalonia, a ajuns să se manifeste la cote greu de imaginat într-un stat membru al Uniunii Europene, o zi în care a fost organizata o grevă generală, în esență o grevă politică pentru a permite catalanilor să protesteze contra represiunilor de duminică, după o zi în care xenofobia și hispanofobia a fost clamată pe străzile Barcelonei prin sloganurile cele mai dure, greu de imaginat cu câteva săptămâni în urmă, precum ”Spania fascistă!” sau ”Afară cu trupele de ocupație din țară”, marți seara târziu, în mod surprinzător, a intrat în scenă Felipe al VI-lea, regele Spaniei, în care își puseseră multă speranță cei care încă mai credeau într-o rezolvarea negociată a conflictului. Este interesantă această intervenție, pentru că marchează gravitatea momentului istoric pe care îl trăiește Spania, monarhii spanioli obișnuind să se adreseze națiunii doar în noaptea de Anul Nou. 

Regele Juan Carlos nu a ținut astfel de discursuri decât în trei ocazii în cei aproape 40 de ani de domnie, în 1981, pentru a zădărnici o lovitură de stat, în 2004 după atacul terorist din 11 martie  și în 2014 când a abdicat.

Intervenția monarhului spaniol a fost foarte clară, lipsită de eufemisme, cum dimpotrivă sunt redactate discursurile regale și va marca cu certitudine deciziile pe care executivul de la Madrid le va lua în zilele următoare.

Într-un discurs de peste 6 minute Felipe al VI-lea a criticat în mod direct și cu duritate atitudinea și deciziile autorităților de la Barcelona care ”s-au situat în mod clar în afara legii și a democrației" având un ”comportamentul iresponsabil” , atitudini care ”pot pune în pericol stabilitatea Cataloniei și a întregii Spanii".

"În Spania constituțională și democratică există loc de concordie (...) Știu foarte bine că în Catalonia există o mare îngrijorare în ceea ce privește atitudinea autorităților. Mă adresez acestor spanioli și catalani pentru a le spune că nu sunt și că nu vor fi singuri ".
În continuare monarhul spaniol a reclamat nevoia urgentă de a restabili starea de normalitate democratică, constituțională: "Din cauza acestei situații extrem de grave, responsabilitatea legitimă a statului este de a asigura ordinea constituțională și funcționarea instituțiilor statului, a statului de drept,  și a autonomiei Cataloniei".

Ei bine, în urma acestor declarații, mesajul pare destul de clar, fiindcă în esență monarhul spaniol a cerut executivului de la Madrid să restabilească ordinea de drept cât mai repede și cu orice preț. În intervenția regelui au lipsit mesajele în limba catalană și orice referire la posibilitatea de a concilia situația printr-o negociere cu autoritățile de la Barcelona. 

Discursul monarhului spaniol, așa cum spuneam, va marca deciziile executivului condus de Mariano Rajoy. Probabil în următoarele zile premierul spaniol va aplica temutul articol 155 al Constituției Spaniei, adică va institui o stare de necesitate, va demite Guvernul de la Barcelona preluând conducerea Cataloniei și va convoca alegeri regionale anticipate.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania