Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pleşoianu (PSD): Voi propune invitarea lui Kovesi în comisia de anchetă, nu poate sfida poporul

Liviu Plesoianu Frans Timmermans Bruxelles.jpg

Liviu Pleşoianu lansează critici la adresa Bruxellesului (Sursa foto: Facebook/Liviu Pleşoianu)
Liviu Pleşoianu lansează critici la adresa Bruxellesului (Sursa foto: Facebook/Liviu Pleşoianu)

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, membru în comisia de anchetă a Parlamentului privind alegerile prezidenţiale din 2009, spune la RFI că va propune din nou miercuri invitarea Laurei Codruţa Kovesi, precum şi reinvitarea lui George Maior în comisie. Reacţia sa vine după ce Curtea Constituţională a decis că şefa DNA trebuia să meargă în faţa comisiei.

Liviu Pleşoianu vrea s-o invite din nou pe Laura Codruţa Kovesi la comisia de anchetă a Parlamentului privind alegerile din 2009: „Astăzi la 15.30 avem şedinţa comisiei de anchetă. Eu voi înainta colegilor mei propunerea de a o reinvita la audieri pe doamna Kovesi. Dacă nici de data aceasta nu se prezintă, o consider un afront direct adus Parlamentului României, o sfidare a poporului român, care a votat democratic acest Parlament şi cred că nu mai rămâne decât opţiunea de a solicita revocarea domniei sale din funcţie”.

Deputatul PSD îl acuză şi pe George Maior că „sfidează” Parlamentul: „Mai este un caz similar, cel al lui George Maior. Eu voi continua să insist astăzi să-l reinvităm şi pe domnul George Maior, pentru că domnia sa, e drept, a venit la şedinţă, dar a refuzat să răspundă la orice fel de întrebare, acoperind-o în mod categoric pe doamna Kovesi, pentru că de câte ori am întrebat cine s-a mai aflat acolo, a spus că e doar un eveniment privat şi nu vrea să comenteze. Nu este în regulă ca o astfel de persoană să sfideze Parlamentul şi poporul român, care vrea să afle adevărul, până la urmă (...). Dacă avem un fost director SRI, actual ambasador în SUA, care are o astfel de atitudine, eu nu cred că mai poate rămâne în funcţie. Am cerut şi atunci rechemarea domniei sale, o voi cere din nou, dacă după ce-l invităm, după ce, sper, va veni din nou, va continua să nu răspundă la nici un fel de întrebare, atunci nu cred că nici domnia sa nici alte persoane mai pot rămâne în funcţiile pe care le deţin acum”.

 

„Ce fel de societate suntem noi, dacă tolerăm aşa ceva?”

 

Liviu Pleşoianu spune că situaţia nu trebuie tolerată: „Să presupunem că nu exista comisia asta de anchetă şi doar se afla în spaţiul public că doamna Kovesi a fost în acea seară acolo. Păi, e în regulă? Ce fel de societate suntem noi, dacă tolerăm aşa ceva?”.

Întrebat dacă suspectează o problemă de legalitate sau de moralitate, deputatul PSD a răspuns: „Poate fi şi de legalitate, dar în primul şi în primul rând, este de moralitate. Nu au ce să caute astfel de persoane, care deţin astfel de funcţii, acasă la oameni politici, într-un moment atât de important, e momentul crucial pentru cinci ani de zile”.

Întrebat dacă o comisie parlamentară poate să ancheteze o problemă de moralitate, Liviu Pleşoianu a replicat: „Nu, nu anchetează o problemă de moralitate. Noi avem printre obiectivele comisiei determinarea posibilei implicări ilegale şi neconstituţionale a unor entităţi statale în rezultatul final al votului”.

 
Liviu Pleşoianu, despre decizia CCR privind absenţa lui Kovesi de la comisia parlamentară de anchetă