Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este în vizită oficială în Iran

teheran_times.jpg

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Președintele iranian Hassan Rohani
Sursa imaginii: 
Teheran Times

Președintele turc a sosit miercuri la Teheran pentru o vizită oficială de o zi, semn al îmbunătățirii relațiilor diplomatice între Turcia și Iran, care s-au opus ferm recentului referendum din Kurdistanul irakian, informează AFP. Secesiunea kurdă este subiectul central pe agenda lui Erdogan în  Iranului

Liderul turc, care este însoțit de o delegație numeroasă, are o întrevedere cu președintele iranian Hassan Rohani și cu Ghidul Suprem al Republicii Islamice, Ayatollahul Ali Khamenei.

Aceste întrevederi ar urma să fie consacrate examinării mai multor dosare regionale — conflictul sirian, referendumul kurd în Irak și criza diplomatică din Golf — și întăririi cooperării dintre Teheran și Ankara în diverse domenii.

Vizita lui Erdogan în Teheran vine în contextul în care Ankara continuă să caute un consens privind blocarea eforturilor guvernului regional din Kurdistan de a se despărți de Irak - o mișcare văzută cu potențial efect de domino și în Turcia, unde trăiesc 15 milioane de etnici kurz.  Înainte de vizita lui Erdogan, ministerul turc de externe a anunțat marți că dorește ca Bagdad să preia controlul frontierei dintre Turcia și regiunea kurdă semi-autonomă din nordul Irakului.