Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană începe a doua etapă a procedurii de infringement și dă un aviz Budapestei pe legea privind ONG-urile.

comisia_euro_1.jpg

Corupţia persistă la toate nivelurile în România şi rămâne un obstacol în afaceri, subliniază Comisia Europeană
Corupţia persistă la toate nivelurile în România şi rămâne un obstacol în afaceri, subliniază Comisia Europeană
Image source: 
RFI

Executivul european a trimis miercuri Ungariei un ‘aviz motivat’,  a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra legii ce impune obligaţii specifice anumitor categorii de ONG-uri. Actul normativ în cauză îl vizează, potrivit criticilor, pe miliardarul american de origine maghiară George Soros, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

”După ce a examinat cu atenţie explicaţiile prezentate de către Ungaria, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ţara nu a răspuns preocupărilor sale profunde”, a explicat executivul comunitar.

Guvernul de la Budapesta are la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pune legea în conformitate cu dreptul comunitar. Dacă răspunsul Ungariei nu va fi satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în vederea lansării unei proceduri care ar putea duce la sancţiuni financiare.

Procedura de infringement contra Ungariei a fost lansată la jumătatea lunii iulie, când Bruxellesul le-a trimis autorităţilor ungare o scrisoare de notificare.

Comisia Europeană estimează că Ungaria s-a sustras ‘obligaţiilor care îi revin’ în legătură cu libera circulaţie a capitalurilor, întrucât noua lege ungară implică, potrivit Comisiei, ‘o discriminare indirectă cu privire la activele organizaţiilor societăţii civile provenind din străinătate şi restrângându-le pe acestea într-o manieră disproporţionată’.

Noua legislație impune anumitor categorii de ONG-uri, care beneficiază finanțare din afara țării de cel puțin 7,2 milioane de forinți (circa 24.000 euro) pe an, să se înregistreze în calitate de 'organizații care beneficiază de sprijin din străinătate' și să se prezinte în acest fel pe site-urile lor și în presă.

De asemenea, respectivele ONG-uri trebuie să furnizeze informații specifice cu privire la finanțarea primită din străinătate, în caz contrar ele riscând sancțiuni.

614