Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda : UE nu poate fragiliza guvernul de la Madrid

cristian_preda.jpg

Invitatul zilei la Actualitatea de pranz, europarlamentarul Cristian Preda.
Sursa imaginii: 
Facebook

Parlamentul European a dezbătut miercuri 4 octombrie  la Strasbourg situația din Catalonia axându-se pe violentele de duminica trecută.  Cristian Preda a explicat pentru RFI de ce "democrația nu poate fi folosită împotriva statului de drept » și de ce UE nu-și poate permite acum să retragă încrederea guvernului de la Madrid. 

Eurodeputatul  Cristian Preda relativizează situația; el ne-a spus cum se explică încrederea pe care UE o acordă mai departe premierului spaniol Mariano Rajoy pentru purtarea unui dialog.

“Nimeni nu se gândește acum, nici la nivelul statelor membre, nici la nivelul instituțiilor UE, să conteste autoritatea guvernului central” a spus Cristian Preda în urma dezbaterii Parlamentului European.

Motivul este simplu: evitarea unei crize politice în Spania care s-ar adăuga celei deja create prin organizarea referendumului din Catalonia.

Violența poliției este însă ceea ce a șocat, iar pe plan european aceasta este condamnată. S-a făcut acum distincția între folosirea proporționată a violenței pentru menținerea ordinii și a statului de drept și abuzuri.

Dar Cristian Preda subliniază că situația este însă mai complexă: “Toata lumea regretă violenta făcută împotriva cetățenilor, dar cred că în același timp ar trebui să regrete și faptul că un guvern regional iresponsabil, cum e cel din Catalonia, disprețuiește legea fundamentală a țării de care aparține și organizează o consultare care este făcută în condiții execrabile”.

In fine, asta ne aduce la fraza pronunțată în Parlamentul European de Vice Președintele Comisiei Europene Frans Timmermans care a spus : “democrația nu poate fi folosită împotriva statului de drept”.

De fapt, Comisia Europeană “apără societatea spaniolă în fața acestei contestări a statului de drept care nu vine din partea unei majorități parlamentare de la Madrid, ci din partea unui guvern regional”, a explicat Cristian Preda.  

Apoi, întrucât a reacționat oarecum tardiv după violențele de duminică, UE a fost acuzată în aceste zile că aplică standarde duble când vine vorba despre estici, ca Polonia, Ungaria sau România și când vine vorba despre Spania.

Cristian Preda spune că momentul este prost ales pentru astfel de răfuieli.

Nu cred că e momentul ca , în fața crizei din Spania, să găsim energie pentru a face răfuielile altor capitale cu Bruxelles-ul. De altfel, Frans Timmermans a precizat faptul că valoarea pe care Comisia Europeană o apără este statul de drept; Comisia nu intervine în politica internă, în disputele interne.”  

 
Eurodeputatul Cristian Preda despre criza din Spania si reactia UE