Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puigdemont îi reproșează regelui: Nu, așa nu! Cu atitudinea dumneavoastră ați dezamăgit multă lume în Catalonia

carles_puigdemont.jpg

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont
Sursa imaginii: 
REUTERS

După discursul regelui Felipe al VI-lea, discurs care a încercat să clarifice poziției Madridului în problema  catalană, i-a venit rândul liderului de la Barcelona  să intervină și să transmită un mesaj către catalani, spanioli, dar și către monarhul spaniol, cu referiri directe la declarațiile făcute de acesta cu exact 24 de ore în urmă.

Carles Puigdemont l-a acuzat pe Felipe al VI-lea că nu a făcut altceva decât să preia discursul lui Mariano Rajoy și să-și însușească politicile guvernului spaniol, care au fost, citez: "catastrofale pentru Catalonia", el a continuat denunțând atitudinea regelui pentru că, citez: "mesajul său a fost adresat doar către o parte a populației" și "a ignorat în mod deliberat milioane de catalani doar pentru faptul că nu gândesc ca ceilalți", catalanii care "au fost victimele represiunilor poliției” în urmă cu doar câteva zile.

În partea cea mai dură a intervenției sale în care s-a adresat direct regelui, președintele catalan i-a reproșat în cea mai tranșantă formă, citez: "Nu,  așa nu! Cu atitudinea  de ieri,  dvs. ați dezamăgit multă lume în Catalonia, persoane care vă apreciază și care v-au ajutat atunci când ați avut nevoie de ele". "Ieri, regele", a continuat Puigdemont, "a pierdut ocazia de a se adresa tuturor spaniolilor, a pierdut ocazia de a se adresa catalanilor".

Pe de altă parte șeful executivului catalan a încercat să inspire calm și siguranță, citez: "Ce am făcut și ce vom face este ceea ce multe popoare au făcut deja”, vom continua „urmând calea  marcată în mod democratic de către alegători” şi, de fapt,  aceasta a fost probabil cea mai clară referire la o eventuală declarație de independență.

Puigdemont a reiterat în discursul de miercuri seara disponibilitatea de dialog pentru ca acest conflict, citez:  ”să fie rezolvat de politică și nu de poliție". El a dat asigurări că a primit "multe propuneri" și că este ”pregătit pentru a negocia”, dar în același timp a deplâns faptul că, citez "Nu am primit niciodată un răspuns pozitiv din partea statului", dar a insistat că executivul va avea "întotdeauna o ușă deschisă pentru dialog ", o ușă deschisă care chiar se vedea ca atare în spatele liderului catalan.

De fapt este interesant că întreg discursul a fost o punere în scenă foarte studiată, cu o scenografie foarte bine gândită încărcată de simboluri, care sugerau disponibilitatea de dialog și aș remarca două în mod special. În primul rând, așa cum am spus, ușa deschisă simbolic pentru un eventual dialog și în al  doilea faptul că discursul s-a ținut într-o sală care se numește Fecioara din Montserrat. De ce este atât de important numele acestei săli, Fecioara din Montserrat? Ei bine, în cursul zilei de miercuri au apărut informații în presa spaniolă precum că Biserica Catolică, prin intermediul arhiepiscopul de Madrid, a celui de Barcelona și a abatelui de Montserrat, este agreată de ambele părți pentru a mijloci dialogul reconcilierii.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania