Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condițiile din închisori dezbătute la Strasbourg. România, criticată de un eurodeputat danez

inchisoare

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Eurodeputatul danez Bendt Bendtsen susține că România nu face niciun efort pentru a-și prelua deținuții condamnați în Danemarca și cere intervenția Comisiei Europene pe această temă.

Danemarca, prin vocea unui eurodeputat, critică România pentru că nu-i transferă în penitenciarele de la noi pe deținuții români condamnați în această țară.

Eurodeputatul Bendt Bendtsen susține că România nu face niciun efort pentru a-și prelua deținuții și cere intervenția Comisiei Europene pe această temă.

Potrivit acestuia, nici deținuții români nu vor să fie transferați, pentru că în țara lor natală condițiile din închisori sunt precare.

Declarațiile au fost făcute în plenul Parlamentului European, care a dezbătut astăzi starea proastă a închisorilor europene.


Eurodeputații, reuniți la Strasbourg, au dezbătut un raport care arată că starea penitenciarelor din țările europene este precară și că statele din blocul comunitar ar trebui să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor.

În plus, eurodeputații afirmă că trebuie căutate soluții și pentru a evita suprapopularea peniteniciarelor .

În cadrul dezbaterilor, un eurodeputat din Danemarca a criticat România că nu-i preia pe deținuții români care comit infracțiuni în această țară.

Comisia Europeană ar trebui să țină cont de acest raport și să se asigure că toate țările iau măsuri pentru condiții adecvate în penitenciare, a declarat Bendt Bendtsen, membru al grupului PPE, popularii europeni.

”Este îngrijorător să constatăm că state membre încalcă articolul 3 din convenția europeană a drepturilor omului”, a spus acesta, făcând referire la România. Potrivit eurodeputatului, țara sa nu-i poate extrăda pe deținuții români în țara lor natală pentru că în închisorile din România sunt celule mici și aglomerate.

Bendt Bendtsen susține că sunt români condamnați pentru trafic de persoane la pedepse de lungă durată, iar țara sa e obligată să-i mențină în penitenciare. Acesta a adăugat că nici românii condamnați în Danemarca nu vor să fie transferați în România pentru că aici condițiile sunt precare. Niciun eurodeputat român nu a reacționat la aceste declarații.

În rezoluția dezbătută în Parlament se mai arată că e nevoie de măsuri pentru a proteja sănătatea deținuților, de a favoriza reabilitarea lor și de a preveni riscul de radicalizare.

Potrivit Consiliului Europei, numărul deținuților este mai mare decât numărul locurilor disponibile într-o treime din penitenciarele europene.