Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Anexarea Bosniei şi Herţegovinei sau... începutul sfârşitului pentru patru imperii

bosnia.jpg

Centrul vechi al orașului Mostar, Bosnia Herțegovina
Sursa imaginii: 
Wikipedia / Public domain

6 octombrie este ziua în care Imperiul Austro-Ungar a anexat Bosnia și Herzegovina. Acest act avea să cauzeze una dintre cele mai teribile tragedii: declanșarea Primului Război Mondial.

În data de 6 octombrie 1908, Imperiul Austro-Ungar a decis să anexeze oficial Bosnia și Herzegovina. Este vorba de un teritoriu pe care austro-ungarii îl administrau încă din anul 1878, de la finalul războiului ruso-româno-turc, care a dus la redesenarea hărții Balcanilor și la recunoașterea independenței României.

Austro-Ungaria a profitat de slăbiciunea Imperiului Otoman și a pus stăpânire pe un teritoriu locuit de un mozaic de etnii și de credințe diferite: bosniaci musulmani, sârbi ortodocși și croați catolici. Acest amestec a fost un adevărat butoi cu pulbere, pentru că decizia anexării Bosniei și Herțegovinei a stârnit mari nemulțumiri.

Unul dintre acești nemulțumiți a fost sârbul Gavrilo Princip. În anul 1914, acesta a aflat că moștenitorul Coroanei austro-ungare, arhiducele Franz Ferdinand, urma să viziteze orașul Sarajevo, capitala noii provincii a imperiului. În data de 28 iunie 1914, tânărul sârb i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand și pe soția sa, arhiducesa Sophia. Gavrilo Princip a reușit să fugă în Serbia, unde a fost arestat și condamnat la pedeapsa maximă: 20 de ani de închisoare.

Însă autoritățile austro-ungare au fost nemulțumite cu această condamnare și au declarat război Serbiei. Această declarație a fost pretextul pentru ca războiul să izbucnească între Germania, Austro-Ungaria, care formau blocul Puterilor Centrale, aliate cu state precum Bulgaria sau Imperiul Otoman, și Antanta, adică Marea Britanie, Franța și Rusia, alături de care au luptat aliați precum Statele Unite ale Americii, Italia, Serbia, Belgia sau România. Acest război a dus la dispariția a patru mari imperii: țarist, german, otoman și austro-ungar, exact la 10 ani de la anexarea Bosniei și Herzegovinei.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 6 octombrie 2017