Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jens Stoltenberg : NATO vrea totuși un dialog cu Rusia

Jens Stoltenberg a detaliat pentru RFI actualele relații între NATO si Rusia, dar și relația pe care NATO o are acum cu UE privind lupta împotriva atacurilor cibernetice. Secretarul General NATO se va afla în România pe 9 octombrie când participă la Adunarea Parlamentară NATO, dar vizita sa are și o componentă bilaterală importantă. Jens Stoltenberg și președintele Klaus Iohannis se vor afla la Craiova la cartierul general al forței multinaționale aflată în România sub egida NATO prin așa numita "prezență înaintată adaptata". Aceasta face parte parte din strategia NATO de disuasiune a acțiunilor Rusiei.

« Am reușit să avem o abordare comună a Rusiei, dar și a terorismului și a instabilității din Sud, din Africa  și din Orientul Mijlociu », a declarat el pentru RFI.  « NATO deci nu trebuie să aleagă între a se preocupa de încercările care vin din sud, ca terorismul, migrația sau a se preocupa de amenințările de la est, de Rusia. Am fost nevoiți sa le facem în paralel și nu am putut alege : am fost nevoiți să ne protejam toți aliații de toate amenințările. Sincer să fiu, NATO s-a arătat extrem de capabil să se adapteze… »

Rusia este văzută mai departe ca un pericol major, dar NATO lasă totuși o portiță de speranță privind relația cu aceasta :

« Credem cu fermitate că atâta vreme cât rămânem puternici și uniți, ne putem angaja într-un dialog politic cu Rusia , căutând să reducem tensiunile și să ameliorăm relațiile fiindcă Rusia este vecinul nostru, nu dorim s-o izolăm; vrem relații mai bune cu Rusia. »

Dar până ca aceste relații mai bune sa se concretizeze, NATO și-a întărit prezenta în est prin grupurile de luptă instalate în Tarile Baltice și în Polonia și prin așa numita « prezență înaintată adaptată » pe care o găsim în România.

Sintagma este cel puțin greoaie, ea este de fapt o traducere libera a englezescului « tailored forward presence », altfel zis o prezență multinațională sub egida NATO care este adaptată pericolului specific care amenință flancul sud-estic al Alianței.

Românii se mândresc cu aceasta și se simt confortabil luați înseamnă de NATO întrucât ea găzduiește și alte prezente militare.

România este si printre putinele state NATO care atinge acum obiectivul alocării a 2% din PIB apărării, un exercițiu extrem de util întrucât el întărește Alinata Nord-Atlantica. Jens Stoltenberg ne-a explicat :

« …este un mijloc important de a contribui la NATO în parte pentru că trebui să investim mai mult în apărare când provocările și tensiunile cresc, iar în parte pentru că nu putem ameliora exercițiile, echipamentul, avioanele fără a investi mai mult în apărare. Însă noi mai spunem și că ne trebuie mai multe investiții, dar și investiții mai bune. Deci căutam mereu si modalități de a fi mai eficienți.”

In fine, NATO este foarte activ și în combaterea atacurilor cibernetice, un exercițiu pe care-l face în coordonare cu UE care ar putea lansa o Agenție de combatere a criminalității cibernetice.

Important pentru mine, este cum ne putem conecta pentru a lucra mai bine împreună, a spus Jens Stoltenberg. Am si început să facem asta, avem un acord tehnic care-i ajuta pe experții noștri sa lucreze cu cei ai UE ; când au survenit atacurile cibernetice anul aceștia, experții noștri au lucrat împreună cu ai lor si fiindcă există multe țări care sunt membre UE și membre NATO în același timp. UE are capabilitățile sale, noi le avem pe ale noastre și trebuie să ne asigurăm că sunt interconectate  pentru a apăra securitatea cibernetică a statelor membre.”

 

 
Interviu acordat de Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg