Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE și Ambasada SUA dezmint tăierile de fonduri pentru proiectul antirachetă de la Deveselu

deveselu.jpg

Sursa imaginii: 
ABC News

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Statelor Unite susțin, sâmbătă, în două comunicate separate, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română, după o serie de informații apărute în presă.

În presă a apărut informația potrivir căreia Senatul Statelor Unite ar fi eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România. Potrivit MAE, sistemul de apărare împotriva rachetelor de la Deveselu Aegis Ashore este complet operațional, este bugetat corespunzător și își îndeplinește misiunea atribuită, fiind integrat în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. "Acest sistem strategic și de înaltă performanță al Statelor Unite găzduit de România reprezintă o contribuție majoră a celor două țări la securitatea euro-atlantică. Programul continuă în conformitate cu Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România”, scrie Ministerul Afacerilor Externe.

”Prevederea din proiectul de lege privind bugetul apărării SUA pe anul 2018 se referea la instalarea unor alte capabilități, de protecție anti-aeriană, suplimentare, și nu se referea la sistemul deja instalat la Baza Militară Deveselu. Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore, ci a vizat alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română", arată MAE.

Și ambasada SUA la București spune că sistemul antirachetă de la Deveselu Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat. Într-un comunicat, ambasada subliniază că sistemul de la Deveselu "reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO". "Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO", adaugă sursa citată pe fondul informațiilor potrivit cărora finanțarea ar fi urmat să fie tăiată.