
Politică
Impresionantă și neasteptată demonstrație contra secesionismului catalan pe străzile Barcelonei
demosntratie.jpg

"Ajunge! Trebuie să recuperăm bunul simț”, este sloganul sub care a fost organizată demonstrația de duminică și mesajul pe care manifestanții au vrut să-l transmită clasei politice catalane în cadrul celei mai masive mobilizări de până acum organizate în Barcelona pentru apărarea unității Spaniei.
Marșul în favoare unității și a legalității i-a avut în frunte pe liderii Partidului Popular și membrii ai altor partide unioniste, dar de la tribuna ridicată în centrul Barcelonei au vorbit, printre mulți alții, socialistul Josep Borrell, fostul președinte al Parlamentului European și Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură, care a transmis un mesaj dur, în care i-a numit, citez: "complotiști" pe liderii catalani Carles Puigdemont și Oriol Junqueras. În discursul lui, Llosa a avertizat de pericolul naționalismului care, citez " a umplut istoria de războaie, sânge și cadavre", pentru că, a completat el, "pasiunea poate fi distrugătoare și feroce când este generată de fanatism și rasism” , el a deplâns faptul că ”fírmele pleacă din Barcelona ca si cum ar fi un oraș medieval bântuit de ciumă, deși Barcelona este capitala culturală a Spaniei, Catalonia mereu a fost avangarda democrației spaniole”, a conchis el în cele din urmă.
Trecând peste succesul mediatic și neașteptat al acestei demonstrații, problema catalană rămâne la fel de complicată, confuză și tensionată.
Între Madrid și Barcelona încă nu există un canal de comunicare, iar mult așteptata mediere a Bisericii Catolice nu a reușit încă să apropie poziția celor două părți.
Mariano Rajoy continuă în aceeași notă. Într-un interviu acordat cotidianului ”El Pais”, premierul spaniol și-a reiterat poziția ostilă oricărei negocieri pentru a rezolva problema independenței catalane, deoarece, a spus el, "unitatea Spaniei nu se negociază, (...) sub șantaj nu se poate construi nimic", el a dat asigurări că Spania "nu se va diviza niciodată". În ceea ce privește aplicarea articolului 155, ceea ce ar suprima autonomia Cataloniei, premierul a afirmat că, citez ”Guvernul va lua deciziile care trebuie luate în momentul pe care îl va considera cel mai oportun”. Deși nu exclude luarea acestei măsuri, se pare că Rajoy o ocolește, pentru a evita imaginea negativă pe care ar putea să o genereze în mediile internaționale.
În ceea ce-l privește pe liderul catalan, acesta se va prezenta marți în Parlament, pentru a informa despre situația din Catalonia, după ce Tribunalul Constituțional a interzis sesiunea de luni în care era propusă declararea independenței. Este din ce în ce mai vizibil că atitudinea lui Carles Puigdemont a devenit mai șovăitoare, iar aluziile la un eventual dialog au devenit din ce în ce mai dese, deși duminică seara insistă asupra faptului că va aplica legea care prevede declararea independenței: "Ce se întâmplă în Catalonia este o realitate, chiar dacă place sau nu. Sunt milioane de oameni care deja au votat!", vom aplica ceea ce ne cere legea ", a conchis Puigdemont în cadrul unui interviu televizat.