Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jens Stoltenberg, la Bucureşti: A merge înainte înseamnă a investi în apărare

jens_stoltenberg_bucuresti_investi_aparare.jpg

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, discursuri la Adunarea Parlamentară a NATO, luni, 9 octombrie 2017 (Sursa foto: site Preşedinţie)
Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, discursuri la Adunarea Parlamentară a NATO, luni, 9 octombrie 2017 (Sursa foto: site Preşedinţie)

Secretarul general al NATO a salutat luni la Bucureşti, în cadrul Adunării Parlamentare a Alianţei, contribuția României la misiunile organizaţiei. Jens Stoltenberg mai spune că NATO lucrează pentru ca statele să devină mai puternice în faţa atacurilor hibride.

Jens Stoltenberg apreciază participarea României la misiunile NATO din Kosovo și Afganistan și alocarea de către autorităţile de la București a 2% din PIB pentru apărare: “România este importantă în foarte multe privințe: contribuția ei la misiunile din Afganistan și Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici și pentru că dorește să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Așadar, România dorește să mențină în siguranță cei aproape un miliard de cetățeni ai (statelor) NATO”.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO afirmă în discursul de la Palatul Parlamentului că Alianţa lucrează pentru ca statele să devină mai puternice în faţa atacurilor hibride: “Lucrăm în sensul îmbunătăţirii conştientizării situaţiei şi al partajării informaţiei privind ameninţările teroriste. De aceea, am creat o divizie de informaţii pentru flancul sudic şi lucrăm în cadrul Alianţei pentru a face societăţile noastre mai puternice în faţa atacurilor. Rezistenţa este esenţială pentru a face faţă atacurilor hibride, care au devenit mai intense şi mai rapide ca oricând până acum, combinând multe elemente, printre care atacuri cibernetice, diseminarea informaţiilor false sau folosirea unor forţe militare puternice”.

 

Stoltenberg: “Afganistanul riscă să redevină un stat al haosului”

 

În altă ordine de idei, Jens Stoltenberg declară că Afganistanul s-ar putea întoarce la statutul de “stat al haosului”, dacă trupele NATO se retrag din zonă, ceea ce ar însemna un “paradis” pentru terorişti: “Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în Afganistan şi am vorbit despre angajamentul reînnoit pentru lupta din zonă. Am văzut cât de bine lucrează trupele NATO cu trupele de securitate din Afganistan, pentru a le antrena şi pentru a le ajuta să facă progrese pe câmpul de luptă şi pentru a-şi reduce victimele. Situaţia în Afganistan este una care ne provoacă, pentru că înţelegem cu toţii costul de a rămâne în Afganistan, costul omenesc, dar şi costul financiar. Dar costul de a pleca din Afganistan ar fi mult mai ridicat (...). Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat al haosului, iar acesta ar fi un paradis pentru terorismul internaţional. Situaţia s-ar repeta, vorbim de cazul 11 septembrie, când mii de oameni au fost omorăţi. Nu putem să permitem ca acest lucru să se repete, de aceea rămânem în Afganistan, dedicaţi acestei cauze”.

 

Iohannis: „Alianța trebuie întărită în continuare”

 

Președintele Klaus Iohannis spune că în prezent este necesar ca Alianța Nord-Atlantică să fie întărită: “Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar ca Alianța să fie întărită în continuare. România, ca aliat responsabil, va face tot ce-i stă în putință în acest scop (…). NATO nu este o alianță puternică doar prin măsurile de apărare colectivă, ci prin valorile sale. Dacă aceste valori sunt bine apărate, aceasta este cea mai valoroasă contribuție la securitatea noastră”.

 

Dragnea: „Marea Neagră, o regiune cheie în peisajul nostru de securitate”

 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, declară că Marea Neagră este o regiune cheie în peisajul de securitate: “Cred că suntem cu toții de acord că ne confruntăm acum pe flancul estic cu o intensificare a provocărilor. Marea Neagră este o regiune cheie în peisajul nostru de securitate. Așa cum știți, aici situația devine din ce în ce mai complicată prin remilitarizarea zonei, prin persistența conflictelor înghețate, prin utilizarea ei ca spațiu de manifestare tacită a ostilității și mai recent prin activarea ei ca rută de migrație către UE. De aceea, eu salut călduros inițiativa discutării problemelor acestei regiuni în cadrul Adunării. La nivel politic este imperativă abordarea la nivelul cel mai serios a acestui subiect în beneficiul tuturor aliaților. Având în vedere localizarea geografică, suntem în primul rând interesați de asigurarea stabilității, pentru că orice escaladare a unor conflicte ne aduce în situația deloc dorită de a ne confrunta direct cu ele”.

“Oricât ne-am dori dialogul cu Rusia, acesta nu poate avansa în lipsa reciprocității și cu ignorarea încălcării normelor comunității internaționale. Altfel, nu ar fi un dialog, ar fi doar o încălcare a principiilor și o încurajare a unor agresiuni viitoare”, spune Liviu Dragnea.