Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape din nou de criză: Disputa Tudose – Dragnea, tranșată la sediul PSD

tudose_si_dragnea.jpg

Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea
Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea

Relaţia dintre premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, ” nu este într-un moment fericit”. Sunt cuvintele cu care șeful Guvernului a descris, luni seară, într-un interviu televizat, relația sa cu liderul principalului partid de la guvernare. În același interviu, Mihai Tudose a vorbit și despre o iminentă remaniere a mai multor miniștri din Cabinetul său, referindu-se în mod special la miniștrii cu probleme în justiție.

ACTUALIZARE 5: Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a declarat, marţi, după o şedinţă a conducerii partidului, desfăşurată în absenţa preşedintelui acestuia Călin Popescu Tăriceanu, că ALDE nu îşi retrage din Executiv ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, care, conform declaraţiei premierului Mihai Tudose, este remaniabil având în vedere problemele sale în Justiţie.

ACTUALIZARE 4: Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marţi, la sosirea la sediul partidului, că nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi, la ora 17.00, Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziile se iau în acest for. Întrebat despre faptul că, după ce cu o seară în urmă a anunţat remanierea unor minştri premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus că i se pare o întâlnire normală. De asemenea, liderul PSD a negat că s-ar afla în spatele sondajului care indica scăderea încrederii în Guvern.

ACTUALIZARE 3: Liderii social-democraţi s-au reunit la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală în care vor discuta despre tensiunile apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose şi vor decide ce miniştri urmează să fie remaniaţi.

ACTUALIZARE 2: "E normală o întâlnire între preşedinte şi premier în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedeţi în spaţiul public. Este vorba despre o întâlnire care a avut loc astăzi", a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolski. Întrebată dacă preşedintele are un mesaj legat de ce se întâmplă în coalitia de guvernare, ea a răspuns: "Da, PSD ar trebui să îşi vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă, nu pentru scandaluri de partid".

ACTUALIZARE 1: Premierul Mihai Tudose s-a aflat, marți dimineață, la Palatul Cotroceni, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, cel mai probabil despre noua criză politică.

În interviul acordat Antena 3, premierul Mihai Tudose a recunoscut că au apărut tensiuni în relația cu Liviu Dragnea, cu alți lideri PSD și chiar cu lideri de sindicat. "Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi doi, o sa ne lămurim marți", a afirmat Tudose referindu-se la Liviu Dragnea, cu care ar urma să discute marți. Premierul a mai spus că nu are ce să îşi reproşeze în relaţia cu Liviu Dragnea și a recunoscut totodată că, într-un cerc restrâns de persoane, a invocat posibilitatea de a demisiona.

Pe de altă parte, întrebat despre un sondaj care arată că PSD ar sta în continuare bine în preferinţele românilor, însă Guvernul ar fi perceput prost, Mihai Tudose a spus că, presupunând că sondajul este adevărat, ori el este cel vinovat, ori sunt probleme în guvern, precum cea legată de miniştrii cu probleme penale.

În continuare, premierul a subliniat că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului. Vor fi "decizii dure, dar necesare", a spus Tudose.

Ascultă:Premierul Mihai Tudose a mai afirmat că situația din prezent de la nivelul Executivului "poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului.

Revenind la chestiunea remanierii, prim-ministrul a mai declarat că are mesaje inclusiv de la Bruxelles împotriva menținerii în Guvern a miniștrilor suspectați de corupție.

Ascultă:În fine, premierul s-a referit și la cazul Belina, care vizează doi miniștri ai cabinetului său, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Tudose a dezvăluit că vicepremierul Shhaideh a cerut în şedinţa de Guvern sesizarea Curţii Constituţionale pentru că DNA și-ar fi depășit atribuțiile în acest caz.

Mihai Tudose a subliniat că va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională în cazul Belina numai după ce va primi documentaţia de la Ministerul Justiţiei şi va vedea argumentele.