Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puidgemont anunță că vrea negocieri cu Madridul pe tema independenţei Cataloniei

Liderul separatist catalan Carles Puidgemont a declarat marţi seara în Parlamentul regional că respectă votul în favoarea independenţei acestei regiuni, dar va căuta mai întâi să negocieze cu autorităţile spaniole.

Catalonia și-a câștigat dreptul de a cere independența, a transmis șeful Guvernului catalan.

” Propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă, pentru ca în viitoarele săptămâni să poată să fie lansat un dialog...Suntem convinşi că acest moment istoric cere o încetare a acestei escaladări”, a declarat Carles Pudgemont.

După referendumul de la 1 octombrie, ”Catalonia a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată. Să fii ascultat este posibil, am văzut-o în ultimele săptămâni. «Da»-ul pentru independenţă a câştigat majoritatea absolută. Singurul limbaj pe care urnele îl înţeleg este «da»-ul faţă de independenţă, iar acest este drumul pe care-l voi apuca”, a spus Puidgemont.

”Există un înainte şi un după 1 octombrie. Catalonia va fi un stat independent sub forma unei republici”, a adăugat el.

Puigdemont  li s-a adresat, de asemenea, spaniolilor.

”Vreau să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi de liniştire. Vă cer să depuneţi un efort să recunoaşteţi ceea ce am adus noi până aici. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, pucişti. Suntem persoane normale care vor să voteze”.

Discursul lui  Carles Puigdemont a fost amânat cu o oră din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii.