Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputatul Dan Barna despre criza PSD: Luptă între gașca cu probleme penale și baroni

barna.jpg

Deputatul USR Dan Barna
Sursa imaginii: 
Facebook/Dan Barna

Criza din PSD este, pentru deputatul USR Dan Barna, o luptă între două găști cu interese diferite. Cei care pierd sunt cetățenii, spune la RFI purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvați România. În opinia sa, nici remanierea anunțată de PSD nu va rezolva problemele guvernării. Întregul cabinet Tudose are probleme majore de credibilitate și competență, declară viceliderul deputaților USR. O eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului nu ar fi trece de votul parlamentului. Doar alegerile anticipate ar putea scăpa România de guvernarea toxică a PSD, declară la RFI deputatul Dan Barna.

Dan Barna: Din păcate, ceea ce se întâmplă acum în PSD ține de toată această regie spectaculoasă pe care Partidul Social Democrat înțelege să o livreze României. Într-adevăr, este actul doi din această piesă cu bătăi între găști. Dacă ne amintim, la fel de surprinzătoare a părut și căderea guvernului Grindeanu în urmă cu câteva luni. Foarte mulți dintre noi anticipam că scenariul se va repeta. Atât timp cât domnul Dragnea nu vede rezolvate problemele sale penale și ale apropiaților săi, orice premier pe care l-a propus are această bilă neagă. Dacă nu livrează rezolvarea problemelor pe justiție este sancționat. Suntem din nou în acest film. Pe de o parte avem gașca cu probleme penale, condusă de Liviu Dragnea, de cealaltă parte avem gașca baronilor locali, care îl susțin acum pe Tudose și care s-au săturat de această permanentă etichetă pe care o primește partidul și încearcă să dea o oarecare credibilitate prin această remaniere. Știm cu toții că lupta este de fapt pentru PNDL și resursele de la Ministerul Dezvoltării. Este o luptă pentru ciolan, care, din păcate și foarte trist, nu include cetățenii în niciun fel. Tot acel program de guvernare pe care cetățenii l-au votat, așteptând o Românie de bună calitate, nu se întâmplă. Toată povestea a fost o agendă dublă. Vedem cu toții că acel program a fost o minciună. Măririle nu s-au întâmplat, ci vorbim doar de mutări de sume dintr-o parte în alta. Prețurile au crescut. Deficitul crește. Toate elementele pe care le-am anticipat cu toții, spunând că programul este unul total nerealist și fals, sunt confirmate acum, miza în PSD fiind această luptă pentru resurse și nu o guvernare corectă.

Reporter: Premierul Mihai Tudose a anunțat în urmă cu două zile că își dorește cel puțin cinci miniștri remaniați în cabinetul pe care îl conduce, trei cu probleme penale și alți doi pe care nu i-a menționat. Aparent, ieri, la sediul social democrat a avut loc o negociere, iar numele vor fi votate și anunțate public abia mâine. În opinia dumneavoastră, ce miniștri ar trebui să își părăsească portofoliile?

Dan Barna: În opinia mea, întregul guvern are probleme foarte mari de performanță. Evident că sunt nume vehiculate în presă, foarte certe, asupra cărora am avut și noi o moțiune ieri în Parlament, la Camera Deputaților. Este vorba despre Ministrul Sănătății, unde situația este catastroflă, Ministrul Transporturilor. Evident, întregul cabinet are probleme majore de credibilitate și competență. PSD este în cădere liberă. Dincolo de aceste remanieri punctuale, care încearcă să dea o față decentă pentru cetățeni, acestea nu rezolvă problema guvernării acestei majorități, care a devenit toxică pentru România. Noi considerăm că nu este o chestiune de persoane individuale. A fost schimbat guvernul Grindeanu și o parte din miniștrii săi, au venit o parte din alți oameni, alții au fost păstrați. Vedem că nu s-a schimabt aproape nimic. Problema este una sistemică ce ține de modalitatea în care PSD înțelege să nu guverneze România.

Reporter: Dacă nu remanierea este soluția, care este soluția?

Dan Barna: Soluția cea mai decentă ar fi deschiderea unei căi spre alegeri anticipate, dar vom vedea ce se va întâmpla în Parlament, pentrru că avem o majoritate confortabilă care înțelege să nu guverneze.

Reporter: Avem opinia liderului liberal, cum că ar putea fi înaintată o moțune de cenzură. Ați susține-o?

Dan Barna: Evident că moțiunea de cenzură ar fi un instrument în direcția despre care v-am vorbit. Dar, repet, acest element important, cât timp avem această structură a majorității, din păcate, lucrurile nu se pot schimba fundamental pentru România. Susținearea unei moțiuni de cenzură, pe care, probabil am susține-o și am discuta despre ea fără îndoială, nu pare să rezolve criza în care PSD târăște România și pe cetățeni, fără ca aceștia să aibă vreun rol în lupta internă evidentă, care acum devine publică.

Reporter: Ați menționat posibilitatea organizării alegerilor anticipate. În ce condiții?

Dan Barna: În condițiile în care s-ar ajunge la o varinată politică prin care PSD să își admită incompetența de a guverna. Din păcate, lucrul acesta este destul de greu previzibil. O majoritate confortabilă, cum este în momentul de față în Parlament, care în timp de câteva luni se pregătește să își destructureze al doilea guvern arată o incapacitate majoră de asumare a actului guvernării.

Reporter: Vă invit să comentați puțin rezultatele unui sondaj IMAS, prezentate de sociologul Alin Teodorescu aseară la Digi24. Dacă duminică ar avea loc alegeri, PSD ar 39%, față de 49% , cât avea în ianuarie. PNL ar fi votat de 31%, față de 21% în ianuarie, iar celelalte partide parlamentare, ALDE, PMP, UDMR și USR, întrunesc fiecare mai puțin de 10%. Formațiunea pe care o reprezentați, și care este cea mai nouă din Parlamentul României, are, potrivit acestui sondaj, 6.8% intenție de vot. Este în scădere față de începutul acestui an. Cum percepeți aceste cifre?

Dan Barna: În general, sondajele sunt fotografii ale realității la un moment dat. Procentele care contează cu adevărat sunt cele din alegeri. Sondajele arată o evoluție într-o direcție sau cealaltă pe un interval de timp și important în ceea ce privește USR este că după momentul referendumului, dacă ne uită pe rezultatele lunare, vedem pe cifre, că avem o creștere de 0.4% pe lună. Acest lucru arată că suntem pe un trend ascendent în prezent. Cu adevărat important pentru mine este direcția pe care USR va continua să o promoveze în societate și poziția pe care se va așeza în lunile și anii următori. Acesta este elementul cel mai important pentru că USR rămâne partidul decent și varianta decentă de politică competentă și profesională în actualul context politic. Vedem criza care se desfășoară în aceste zile. Este clar că există o pondere a populației, cea care ne-a votat, care așteaptă de la noi în continuare poziționarea pe alternativa decentă, care nu este reprezentată de nimeni altcineva în politica românească.

Reporter: Ar mai fi un subiect pe care aș dori să îl abordă: majorarea accizei la carburanți rămâne în vigoare în forma adoptată de guvern. Senatorii au respins ieri amendamentul privind eliminarea supraaccizei. Același text urmează să vină la vot și în Camera Deputaților. Ce anticipați că se va întâmpla acolo?

Dan Barna: Este foarte probabil ca și la Cameră, disciplina pe care PSD o are la vot să funcționeză și să rămânem în actuala formulă.