Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua conducere a Curții de Conturi va fi votată în Parlament. Opoziția acuză PSD că politizează instituția

mihai_busuioc.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Mihai Busuioc

Mihai Busuioc, în prezent Secretar General al Guvernului, este favorit să obțină fotoliul de președinte al Curții de Conturi.       Considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a primit ieri aviz pozitiv în comisiile reunite de buget-finanțe. El ar urma să-l înlocuiască la șefia Curții de Conturi pe Nicolae Văcăroiu.

Noua conducere a Curții de Conturi va fi votată astăzi de plenul reunit al Parlamentului.

Propunerile făcute pentru noua conducere a Curții de Conturi, în special numirea lui Mihai Busuioc, au fost criticate dur de opoziție, dar și de fostul premier Victor Ponta.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că politizează Curtea de Conturi ca ”să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal”.

Curtea de Conturi se înscrie în PSD, a atras atenția Florin Cîțu, după ce, mai spune el, PSD a întrolat în 10 luni și Curtea Constituțională, dar și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat că audierile candidaţilor pentru conducerea Curţii de Conturi au fost ”un simulacru.”

Între propunerile controversate se află așadar cea a lui Mihai Busuioc la șefia Curții de Conturi.         

Mihai Busuioc este acum secretar general al Guvernului și este considerat unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai liderului PSD, Liviu Dragnea.  De altfel, el a mai fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instutuţia era condusă de Liviu Dragnea.

Fostul premier Victor Ponta a atras și el atenția că numirea lui Mihai Busuioc în fruntea acestei instituții ar avea scopul de a bloca în următorii 9 ani orice control privind banii cheltuiți de Elena Udrea, Sevil Shhaideh și Liviu Dragnea în fruntea Ministerului Dezvoltării. În plus, mai spune Victor Ponta, Mihai Busuioc s-ar afla într-un conflict de interese, pentru că ar urma să controleze inclusiv contracte contrasemnate de el când se afla la Ministerul Dezvoltării.

O altă numire controversată – Florin Tunaru în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit. Florin Tunaru este fost vicepreședinte al ANAF, dar și fost consilier al lui Liviu Dragnea la Consiliu Judeţean Teleorman, a atras atenția deputatul USR Claudiu Năsui. Și senatorul PSD Eugen Teodorovici a atras atenția, fără să dea nume, că unele persoane numite la Curtea de Conturi ar fi incompatibile pentru că ar urma să-și verifice propriile activități din trecut.