Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Busuioc, stăpânul conturilor. Curtea de Conturi, între politizare și nevoia de reformare

Noua conducere a Curţii de Conturi a fost votată  miercuri de către plenul reunit al Parlamentului. Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului şi fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării (în perioada în ministru era Liviu Dragnea)  este noul președinte al instituției. Mihai Busuioc îl înlocuiește la conducere pe Nicolae Văcăroiu. Opoziția a reacționat dur și acuză politizarea excesivă. 

Vicepreședintele PNL Florin Cîțu susține că Busioc este un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea:

Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde şi nu mai are rabdare. PSD şi Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparenţele unei democraţii în România. (...) PSD are două obiective:1. Să poata fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a transmis Florin Câțu. 

Critici dure au venit și de la USR: 

Printre cei selectaţi (in conducerea Curții de Conturi) îl avem pe domnul Tunaru, fost vicepreşedinte ANAF şi, mai ales, fost consilier al lui Liviu Dragnea la Consiliu Judeţean Teleorman. Cât de independentă credeţi că va fi Curtea de Conturi atunci când verifică primăriile PSD?” , a transmis deputatul USR Claudiu Năsui.

Ce este și mai ales ce ar trebui să fie Curtea de Conturi?

Curtea de Conturi era oricum politizată, afirmă la RFI Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. Mai grav este însă faptul că o asemenea insituție-cheie nu-și îndeplinește rolul, explică Adrian Moraru: “Curtea de Conturi ar trebui să fie prima insituție din România care ar trebui să ofere cele mai multe denunțuri către DNA.Ei sunt cei care merg în control și verifică documentele contabile ale instituțiilor publice, indiferent că sunt din plan central sau local. Ei pot să vadă din documente modul în care s-au irosit banii publici din România. și tot ce însemană abuz în serviciu în principiu. Dar și eventuale suspiciuni de fraudă. (...) Toate aceste sesizări ar trebui să vină de la Curtea de Conturi. Și ele, din păcate, nu vin nici măcar în ziua de astăzi. „ 

Propulsarea lui Mihai Busuioc  la șefia Curții de Conturi poate crea un conflict de interese, atrage atenția, la RFI, Otilia Nuțu, de la ExpertForum. Otilia Nuțu susține că ar exista o tendință generală de poltizare a instituțiilor –cheie, cu efecte extrem de periculoase: Ideal ar fi fost ca la conducerea oricărei instituții de control și oricărei instituții importante să fie făcută o selecție competitivă și să vină cei mai buni oameni. Oameni care să nu fie în posibile conflicte de interese. Însă din păcate nu se vrea asta. Și vedem o tendință îngrijorătoare de numire a unor oameni inclusiv la Curtea Constituțională, la reglementatori, inclusiv în Energie. (...) Dacă este o instituție controlată politic asta însemană că poți să ai indirect influență asupra tuturor instituțiilor publice care ar fi controlate de Curtea de Conturi.

Excesele din zona Curții de Conturi și lipsa acțiunilor de informare și prevenție creează blocaje, inclusiv în atragerea de bani europeni sau în mediul de afaceri, susține Gabriel Biriș fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. La fel ca majoritatea insituțiilor, Curtea de Conturi trebuie reformată, atrage atenția Gabriel Biriș:

Trebuie regândit designul instituțional în România. Nu e vorba numai de Curtea de Conturi aici. (...) Consultări publice pe anumite teme, reglementări. Trebuie să începem să vorbim de consultări inclusiv cu insituțiile astea de forță care stau în spate. Niciodată nu s-au deschis (...) Ei nu înțeleg care sunt constrângerile pieței și atunci o blochează.”